U Sudanu stupio na snagu prekid vatre

Zemlja je uronjena u haos od izbijanja krvave borbe za vlast koju vode od polovine aprila šef vojske Abdel Fatah al Burhan i njegov rival Mohamed Hamdan Dagal na čelu paravojne snage za brzu podršku

1444 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Sudanu je danas stupio na snagu prekid vatre, dok stanovnici Kartuma koriste rijetki predah da bi obezbijedili zalihe hrane ili pobjegli iz glavnog grada, zbog gotovo dva mjeseca sukoba koji je doveo do ozbiljne humanitarne krize.

Dvije zaraćene strane pristale su na primirje od 24 sata, koje je počelo jutros u 6.00 po lokalnom vremenu. Strane su se obavezale da će prekinuti nasilje širom zemlje kako bi omogućile "dolazak humanitarne pomoći".

Zemlja je uronjena u haos od izbijanja krvave borbe za vlast koju vode od polovine aprila šef vojske Abdel Fatah al Burhan i njegov rival Mohamed Hamdan Dagal na čelu paravojne snage za brzu podršku.

Prema navodima nevladine organizacije ACLED koja se bavi procjenom žrtava u konfliktima, u tom sukobu je ubijeno 1.800 ljudi, dok je oko dva miliona raseljeno ili pobjeglo iz zemlje.

Na diplomatskom nivou, sudanska vlada je ove nedjelje proglasila personom non grata izaslanika UN u Sudanu, Njemca Folkera Pertesa, optužujući ga da je učestvovao u sukobu.

UN su ocijenile da je takva odluka suprotna principima svjetske organizacije i da ne može da se primjenjuje na njeno osoblje.

Bonus video: