U Japanu pogubljeno sedam članova ozloglašenog kulta

Trinaest osoba poginulo je u napadu sekte Aum Šimrikio, koji se smatra najgorim terorističkim napadom u toj zemlji
76 pregleda 3 komentar(a)
Šoko Asahara, Foto: Reuters
Šoko Asahara, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2018. 06:40h

Sedam vođa kulta Aum Šimrikio pogubljeno je u Japanu, a među njima je i glavni lider Šoko Asahara. Oni su 1995. godine izveli smrtonosni napad sarinom na stanici metroa u Tokiju.

U tom napadu, koji se smatra najgorim terorističkim napadom u toj zemlji, poginulo je 13 osoba, prenosi BBC.

Neki od žrtava napada na metro pretrpjeli su teška oštećenja mozga koja su prozrokovala potpuni invaliditet.

Kako se navodi, još šest članova tog kulta čeka smrtnu kaznu.

Egzekucija članova kulta odlagana je jer se čekalo da se završi žalbeni postupak, što se dogodilo u januaru, piše Tanjug.

Pripadnici ove sekte odgovorni su za seriju zločina u Japanu krajem osamdesetih i u prvoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka, u kojima je poginulo 29, a ranjeno oko 6.300 ljudi.

Napad na prestonički metro izveden je u trenutku kada su članovi sekte bili pod prismotrom policije i prijetili su im zabrana i hapšenja zbog ranijih zločina.

Prije Tokija, sarin su upotrijebili u gradu Macumotou 1994. godine, kada je poginulo osam i povrijeđeno 200 ljudi, a 1989. godine članovi sekte brutalno su masakrirali advokata Cucumu Sakamotoa i njegovu porodicu.

Oslobodivši sarin u pet vagona na tri linije podzemne železnice u Tokiju, članovi kulta pokušali su da izazovu haos i inspirišu prevrat u prestonici i tako bar dobiju na vremenu, ako ne i parališu državu.

Lider kulta Šoko Asahara prije ovog zločina govorio je svojim sljedbenicima da će jednog dana oboriti vladu i srušiti državu i postati kralj Japana.

Opužba za ubistvo teretila je Asaharu za smrt 27 ljudi. U prvim godinama maratonskog procesa koji počeo u aprilu 1996. godine, vođa sekte je bio raspoložen za priču i često nepovezano brbljao i mumlao, zbog čega je i više puta bio izbacivan iz sudnice.

Ipak, tokom posljednjih godina držao rezervisano i čak činio nezainteresovanim za ishod suđenja.

Žalba na smrtnu presudu koja se bazirala na tvrdnji da je Asahara psihički neuračunljiv i da nije bio u stanju da prati suđenje, odbijena je, jer je utvrđeno da je on delimično komunicirao sa osobljem zatvora.

Sekta kao zločinačka organizacija

Sekta je zasnovana na mješavini budističkog i hinduističkog učenja, te originalnih ideja samog vođe Asahare.

Pored otrovnih gasova, prije hapšenja hemičari Aum Šinrikjoa proizvodili su i droge kao što su LSD, meskalin i amfetamini.

Rukovodstvo kulta na čelu sa Asaharom imalo je i sumanuti plan o izgradnji postrojenja u kojem bi bilo proizvedeno oko 70 tona sarina za napad na čitavu prestonicu.

Uprkos tome što je kompletno rukovodstvo pohapšeno, a grupa raskrinkana kao zločinačka organizacija, njeni ostaci i dalje funkcionišu.

Naime, pročišćeni Aum Šinrikjo, preimenovan u januaru 2000. godine u Alef, uprkos velikom protivljenju većine građana, i danas regrutuje nove članove i ima, procjenjuje se, oko 1.500 pripadnika koji i dalje poštuju Asaharu kao velikog duhovnika.

Neki od njih i dalje vjeruju da je njihov guru nevin.

Bonus video: