NATO počinje svoje najveće vazduhoplovne vježbe

U vježbama će biti oko 10.000 učesnika, a namijenjene su jačanju interoperabilnosti i zaštiti od dronova i krstarećih raketa u slučaju napada na gradove, aerodrome i luke na teritoriji NATO

3973 pregleda 8 komentar(a)
"Zajedno jači", uniforma američkih vojnika na vježbama u Njemačkoj, Foto: REUTERS
"Zajedno jači", uniforma američkih vojnika na vježbama u Njemačkoj, Foto: REUTERS

NATO je počeo danas svoje najveće vazduhoplovne vježbe, koje koordiniše Njemačka sa ciljem da pokaže jedinstvo članova naspram potencijalnih prijetnja, poput Rusije.

Vježbe "Air Defender 23" trajaće do 23. juna i okupiće oko 250 vojnih letjelica iz 25 zemalja članova i partnera NATO, među kojima i Japan i Švedska, zemlje kandidati za članstvo u Alijansi.

U vježbama će biti oko 10.000 učesnika, a namijenjene su jačanju interoperabilnosti i zaštiti od dronova i krstarećih raketa u slučaju napada na gradove, aerodrome i luke na teritoriji NATO.

Simulira se odgovor na napad na zemlju članicu NATO. Samo SAD šalju 2.000 pripadnika Vazduhoplovne nacionalne garde i oko 100 letjelica.

Vježbe su osmišljene 2018. godine dijelom kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine, iako nisu konkretno usmjerene ni protiv koga, rekao je general Ingo Gerharc (Gerhartz), šef njemačkih vazduhoplovnih snaga prilikom predstavljanja vježbi.

Vježbe na vojnom aerodromu Jagel
Vježbe na vojnom aerodromu Jagelfoto: REUTERS

Gerharc je rekao da su vježbe signal, prije svega zemljama NATO i njihovom stanovništvu da mogu da reaguju vrlo brzo, i da bi mogle da odbrane alijansu u slučaju napada.

NATO je odlučan da brani "svaki santimetar" svoje teritorije iako na primjer neće poslati ni jedan let u pravcu Kalinjingrada, ruske enklave koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO, rekao je on.

"Mi smo defanzivna alijansa i tako su ove vježbe planirane", rekao je njemački general.

Međutim, one takođe imaju za cilj da pošalju poruku, posebno Rusiji, objasnila je novinarima ambasadorka SAD u Njemačkoj Ejmi Gutman. "Bila bih vrlo iznenađena da neki svetski vođa ne primijeti šta ovo znači po pitanju duha ove alijanse, po pitanju snage ove alijanse, i tu se uključuje i gospodin (Vladimir) Putin", rekla je ona dodajući da zemlje, sinhronizujući se, umnožavaju svoju snagu.

Napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. naveo je NATO da ozbiljno počne da se priprema za mogućnost napada na svojoj teritoriji, navodi agencija AP.

Finska i Švedska koje su dugo čuvale neutralnost da bi izbjegle bilo kakav sukob sa Moskvom, tako su zatražile da postanu članice NATO posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Vježbe uključuju operacionalnu i taktičku formaciju, uglavnom u Njemačkoj, ali i u Češkoj, Estoniji i Letoniji.

Njemački kancelar Olaf Šolc će obići u petak pilote na aerodromu Šlezvig-Jagel, na sjeveru Njemačke. General Majkl Lo, direktor američke vazduhoplovne nacionalne garde ocijenio je da se NATO nalazi na prelomnoj tački.

"Mnogo stvari se promenilo u svjetskom strateškom pejzažu, posebno u Evropi", rekao je on.

On je rekao da je cilj vježbi da zaokruže stalno prisustvo SAD u Evropi i pruže širu obuku od one koja se obično dobija na kontinentu.

Upitan o potencijalnom poremećaju civilnog vazdušnog saobraćaja tokom vježbi general Gerharc je rekao da će u planiranju vježbi biti učinjeno sve moguće da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova.

On je rekao da će vježbe biti ograničene na tri oblasti koje neće sve biti korišćene istovremeno i da će biti završene prije početka školskih praznika u nekoj od njemačkih saveznih država.

Bonus video: