ZAMJERKE FRANCUSKOM PREDSJEDNIKU

Venecuela optužila Makrona da je podređen Trampu

Makron je prošle nedjelje izjavio da u Venecueli "vlada diktatura koja pokušava da opstane"
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 18:38h

Vlada Venecuele optužila je danas francuskog predsjednika Emanuela Makrona da svoju spoljnu politiku podređuje politici predsjednika SAD Donalda Trampa i zamjerila je Makronu što je primio Hulija Borgesa, predsjednika skupštine Venecuele koja je pod kontrolom opozicije.

"Predsjednik Francuske podređuje svoju politiku prema Venecueli politici Donalda Trampa", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Veneceule.

Makron je prošle nedjelje izjavio da u Venecueli "vlada diktatura koja pokušava da opstane".

Francuska vlada takođe je kritikovala Ustavotvornu skupštinu Venecuele, koja daje šira ovlašćenja predsjedniku Nikolasu Maduru.

Predsjednik parlamenta pod kontrolom opozicije, trenutno se nalazi na evropskoj turneji, gdje je posjetio Pariz i razgovarao s Makronom.

Borges će posjetiti Španiju, Njemačku i Veliku Britaniju.

Duboka politička i ekonomska kriza mjesecima potresa Venecuelu, podijeljenu između Madurovih pristalica i liberalne opozicije koja zahtijeva vanredne predsjedničke izbore i organizuje proteste koje snage bezbjednosti guše silom.

U sukobima na demonstracijama, koji su od 1. aprila gotovo svakodnevni, poginulo je najmanje 125 ljudi, dok su stotine ljudi uhapšene.