Američka vlada i njene vodeće agencije meta sajber napada

Još se ne zna da li novo hakovanje ima veze sa upadom u sisteme američke vlade koji je nedavno obijelodanjen

6369 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko agencija američke vlade pogođeno je u globalnoj hakerskoj kampanji koja je iskoristila slabost jednog često korišćenog softvera, prenosi Glas Amerike.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) trenutno pruža podršku nekoliko vladinih agencija kojima su hakeri upali u sistem, koristeći slabost u zaštiti softvera, izjavio je za CNN Erik Goldstin, pomoćnik direktora CISA-e za sajber bezbjednost.

Naziv pogođenog softvera nije naveden, kao ni više detalja o tome koja je navodna slabosti identifikovana. CISA nije odmah odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar. FBI i američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) takođe nisu još odgovorili na novinarska pitanja upućena imejlom.

Ranjivosti nekih od popularnih softverskih proizvoda su u više navrata dovodile do upada hakera u sisteme brojnih organizacija širom svijeta. Najnoviji je bio slučaj kada je slabost u softveru za prenos podataka MOVEit dovela do toga da su ugroženi podaci organizacija među kojima su BBC, Buts i Britiš Ervejz.

Još se ne zna da li novo hakovanje ima veze sa upadom u sisteme američke vlade koji je nedavno obijelodanjen.

Onlajn "ucjenjivačka" grupa C10p - koja je preuzela odgovornost za hakovanje softvera MOVEit - prethodno je saopštila da neće eksploatisati nikakve podatke dobijene od vladinih agencija.

"Ako ste vlada, grad ili policijska služba, ne brinite, obrisali smo sve vaše podatke", saopštila je grupa na svom vebsajtu.

Cl0p nije odmah odgovorila na poruku sa pitanjem novinara da prokomentariše incident. Proizvodjač softvera MOVEit - Progress Software Corp - takođe još nije odgovorila na Rojtersov upit.

Bonus video: