Vojna hunta u Maliju raspisala referendum o novom ustavu

Međutim, imam Mahmud Diko, protivnik vojne hunte, pozvao je u petak svoje pristalice u Bamaku da glasaju protiv predloženog ustava

3106 pregleda 0 komentar(a)
Malijci podeljeni na referendumu koji utire put za izbore, Foto: REUTERS
Malijci podeljeni na referendumu koji utire put za izbore, Foto: REUTERS

Birači u Maliju glasaju danas na referendumu o novom nacrtu ustava za koji predvodnik državnog udara pukovnik Asimi Goita kaže da će utrti put ka održavanju novih izbora 2024. godine.

Kritičari ga, međutim, optužuju da vodi taktiku odlaganja kako bi produžio vrijeme na vlasti.

U poruci emitovanoj na državnoj televiziji uoči glasanja, Goita je rekao građanima Malija da predloženi nacrt ustava "bolje organizuje izvršnu vlast, uz održavanje neophodne ravnoteže sa zakonodavnom".

Međutim, imam Mahmud Diko, protivnik vojne hunte, pozvao je u petak svoje pristalice u Bamaku da glasaju protiv predloženog ustava.

"Da li u našoj zemlji danas možemo govoriti o pravdi, demokratiji, ljudskim pravima, vladavini prava? Kakva vladavina prava postoji u zemlji u kojoj vojska koristi sudstvo za represiju? To je realnost ove zemlje danas", rekao je Diko, nekadašnji pristalica hunte koji je predvodio pokret koji je pozivao na odlazak demokratski izabranog predsednika Ibrahima Bubakara Keite pre nego što je on svrgnut 2020. godine.

Malijci koji su danas glasali rekli su da se nadaju da će usvajanje ustava biti korak u pravom smjeru za zemlju koja je već celu deceniju zahvaćena islamističkim nasiljem.

Moktar Dijalo, penzionisani vozač u Kalasoribugu, rekao je da je glasao da bi novi ustav donio mir i stabilnost i dodao "mi smo u situaciji da nam samo nove odluke mogu donijeti mir".

Predloženim nacrtom ustava stvara se dvodomi parlament, Narodna skupština i Senat, dok je do sada zemlja imala samo Narodnu skupštinu.

Nacrt takođe daje veća ovlašćenja predsjedniku Malija, što je potez koji je izazvao najviše političkih sukoba.

Sadašnji ustav koji je donijet 1992. godine kaže da "vlada određuje i vodi politiku nacije". U novom ustavu, vlada "vodi politiku nacije koju odredi predsjednik".

Bonus video: