UN: Gutereš tražio povećanje pomoći Sudanu

"Apelujem na sve vas danas da obezbijedite finansijska sredstva za isporuku humanitarne pomoći i podršku ljudima koji žive u najtežim i najopasnijim uslovima", naveo je Gutereš

3903 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je na države da povećaju pomoć Sudanu, gdje je sukob između rivalskih vojnih frakcija primorao oko 2,2 miliona ljudi da napuste domove i izazvao veliku humanitarnu krizu.

Iz UN-a su kazali da je ove godine potrebno oko tri milijarde dolara za humanitarnu pomoć Sudanu i za izbjeglice koje bježe iz zemlje, od čega je samo dio osiguran, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Bez snažne međunarodne podrške, Sudan bi brzo mogao postati mjesto bezakonja, izazivajući nesigurnost u cijelom regionu", rekao je Gutereš na konferenciji za prikupljanje sredstava čiji su domaćini Njemačka, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i UN.

"Apelujem na sve vas danas da obezbijedite finansijska sredstva za isporuku humanitarne pomoći i podršku ljudima koji žive u najtežim i najopasnijim uslovima", naveo je Gutereš.

Njemačka je danas objavila da obećava 200 miliona euraSudanu i regionu do 2024. godine.

Sjedinjene Američke Države obećale su 171 milion dolara, a Katar 50 miliona dolara.

UN su saopštile da izdvajaju dodatnih 22 miliona dolara za rješavanje prioritetnih potreba.

Rat između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) počeo je sredinom aprila usred tenzija oko međunarodno podržanog plana za prelazak na izbore pod civilnom vladom.

U njemu je poginulo više od tri hiljade ljudi.

Bonus video: