Kako su članice ženske bande u Hondurasu ubile 46 rivalki u zatvoru: Rafali, mačete, spaljivanje

Porodice ubijenih zatvorenica tvrde da im je nedeljama prijetila ozloglašena bande Bario 18

14396 pregleda 3 komentar(a)
Policijski kordon ispred zatvora u Tamari, Foto: Reuters
Policijski kordon ispred zatvora u Tamari, Foto: Reuters

Osuđene i zatvorene članice jedne ulične bande u Hondurasu uspjele su da ubiju 46 zatvorenih članica rivalske bande tako što su ih u ćelijama zasule rafalima iz vatrenog oružja, posjekle ih mačetama ili ih spalile nakon što su ih polile zapaljivom tečnošću.

To je danas rekao šef policije, a predsjednica Hondurasa Siomara Kastro je monstruoznim nazvao pokolj u ženskom zatvoru u gradu Tamara koji se dogodio u utorak kao jedan od najgorih u toj latinoameričkoj zemlji.

Porodice ubijenih zatvorenica tvrde da im je nedeljama prijetila ozloglašena bande Bario 18.

Asošijeted pres ocjenjuje kao šokantno što su zatvorene članice te bande uspjele da se naoružaju, da se provuku kraj zatvorskih čuvara i da napadnu, a čak su imale i sopstvene katance da bi rivalke koje prežive napad zaključale u ćelijama i zapalile ih.

Intenzitet požara bio je toliki da su su se kreveti pretvorili u izuvijane gomile metala.

"Grupa naoružanih osoba otišla je u zatvorski blok sa pripadnicama rivalske bande, zaključala je vrata (ćelija), otvorila paljbu na njih unutra i, po svojoj prilici - što još istražujemo - upotrijebila nekakvo ulje da ih zapali", rekao je Huan Lopez Rošez, šef Združene komande policije Hondurasa.

Predsjednica Kastro je takođe rekla da su krvoproliće u ženskom zatvoru u Tamari, 50 kilometara od glavnog grada Tegusigalpe, "planirale mare (ulične bande) uz znanje i prećutnu podršku zaduženih za bezbednost".

Kastro je posle zločina otpustila ministra za unutrašnju bezbjednost Ramona Sabijona i zamjenila ga Gustavom Sančezom koji je svojevremeno bio šef policije.

Međutim, Kastro nije objasnila kako su zatvorenice koje sebe identifikuju kao članice bande Bario 18, uspjele da dobiju vatreno oružje i mačete unutar zatvora, i kako su uspjele da se slobodno kreću po njemu, i da upadnu u susjedni zatvorski blok, u kojem su pobile sve zatvorenice.

Prema prvim izvještajima, mogao se izvesti zaključak da je kapija zatvorskog bloka bila ostavljena otvorenom, što je olakšalo napad.

Količina oružja nađena u zatvoru nakon krvoprolića je, kako ocjenjuje Asošijeted pres, impresivna: 18 pištolja, jedna automatska puška, dva automatska pištolja i dve ručne bombe. Sav taj arsenal je prošvercovan u zatvor.

"Očito da je bilo propusta osoblja", rekao je komandant policije Lopez Rošez i dodao da su pod istragom svi zaposleni u zatvoru.

Pomoćnica policijskog komesara za sistem zatvora Sandra Rodrigez Vargas rekla je da su napadačice "uklonile" zatvorske čuvare oko osam ujutro u utorak, i da niko od njih po svoj prilici nije povrijeđen.

Zvaničnici Hondurasa opisuju pokolj u zatvoru kao "teroristički akt", ali priznaju da bande suštinski vladaju nekim djelovima tog zatvora.

Dvadesetšest žena je spaljeno na smrt, a druge su ili izrešetane mecima ili iskasapljene mačetom. Najmanje sedam zatvorenica je u bolnicu u Tegusigalpi.

Broj mrtvih premašio je onaj iz 2017. godine, kada je požar u ženskom zatvoru u Gvatemali odnio 41 život.

Najgora zatvorska katastrofa u ovom vijeku desila se upravo u Hondurasu 2012. godine kada je požar u muškom zatvoru u Komajagvi odnio 361 život.

Bonus video: