Nevladine organizacije: Više od 30 migranata se utopilo na putu ka Španiji

Ranije u srijedu, organizacija je objavila da je voda počela da ulazi u čamac i da je troje putnika mrtvo, dodajući: "Zahtijevamo hitno spasavanje, nemojte ih izneveriti!"

2628 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Strahuje se da je više od 30 migranata nastradalo nakon što se gumeni čamac koji je plovio ka Kanarskim ostrvima u Španiji potonuo u srijedu, saopštile su dvije organizacije za migrante - Walking Borders i Alarm Phone. One su navele da je čamcem putovalo 59 ljudi.

Helena Maleno, šefica španske humanitarne organizacije za migrante Walking Borders, napisala je na Tviteru da se utopilo 39 ljudi, ali nije navela više detalja, dok je Alarm Phone, organizacija koja vodi transevropsku mrežu podrške spasilačkim operacijama, javila da je nestalo 35 ljudi.

Ranije u srijedu, organizacija je objavila da je voda počela da ulazi u čamac i da je troje putnika mrtvo, dodajući: "Zahtijevamo hitno spasavanje, nemojte ih izneveriti!"

Ni španska obalska straža ni vlasti Maroka nisu potvrdile koliko je ljudi bilo na čamcu i koliko je možda nestalo.

Izvor iz španske Obalske straže izjavio je za agenciju Rojters da je u marokanskoj spasilačkoj operaciji na oko 140 kilometara od ostrva Gran Kanarija spašeno 24 ljudi.

Tijelo jednog djeteta našla je španska spasilačka pomorska služba i helikopterom ga prenijela do Gran Kanarije, dodaje izvor iz španske obalske straže, pošto su marokanske vlasti zatražile pomoć Španaca.

Obalska straža je kasnije na Tviteru objavila da je trgovački brod Navios Azure našao drugo tijelo, ali nije saopšteno više detalja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka nije odgovorilo na pitanja agencije Rojters a Maroko nije objavio nikakvo zvanično saopštenje o događaju.

"Posada i putnici čamca su više od 12 časova upućivali pozive za spasavanje, molili da budu spašeni, u španskim vodama. Među preživelima, 22 muškaraca i dvije žene su prebačeni u Kap Buždur", saopštila je Helena Maleno iz organizacije Walking Borders na Tviteru.

Ostrva blizu obale Zapadne Afrike su postala glavna destinacija za migrante koji pokušavaju da stignu do Španije, dok mnogo manji dio pokušava da pređe Sredozemno more do samog španskog kopna.

Najmanje 5.914 osoba došlo je do Kanarskih ostva između 1. januara i 15. juna ove godine, prema podacima španske vlade, što je 31.5% manje nego u istom periodu 2022. Rani ljetnji mjeseci su vrijeme kada najviše migranata pokuša da pređe Mediteran. Jedna trudnica je stradala ove nedelje na gumenom čamcu dok je pokušavala da stigne do Španije. Španska obalska straža saopštila je u utorak da je tijelo žene nađeno na brodu kojim je putovalo 42 muškaraca, sedam žena i troje djece, blizu atlantske obale ostrva Lanzarote.

U ponedeljak, jedan ribarski čamac ugledao je brod sa migrantima blizu Mogana u Gran Kanariji, sa 53 putnika. Tri osobe su bile veoma bolesne, navela je obalska straža.

Bonus video: