U SAD optužene četiri kineske kompanije i osam kineskih državljana za trgovinu fentanilom

Samo jedna od firmi optužena je da je unijela u SAD više od 200 kilograma hemijskih supstanci za proizvodnju više od 50 kilograma fentanila, što je kako je rekao ministar "dovoljno da ubije 25 miliona Amerikanaca"

8562 pregleda 0 komentar(a)
Plastične kese fentanila izložene na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu, Foto: REUTERS
Plastične kese fentanila izložene na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu, Foto: REUTERS

U SAD su optužene četiri kineske kompanije u okviru trgovine hemijskim proizvodima za proizvodnju fentanila, opasne opioidne droge, objavio je danas američki ministar pravde Merik Garland.

Osam zaposlenih ili zvaničnika tih kompanija takođe su optuženi, a dvoje od njih su uhapšeni, dodao je Garland na konferenciji za novinare.

Samo jedna od firmi optužena je da je unijela u SAD više od 200 kilograma hemijskih supstanci za proizvodnju više od 50 kilograma fentanila, što je kako je rekao ministar "dovoljno da ubije 25 miliona Amerikanaca".

Fentanil, sintentička opioidna droga koja je 50 puta snažniji od heroina danas je glavni uzrok smrtnosti Amerikanaca starih od 18 do 49 godina.

Kina je zabranila izvoz fentalina u SAD 2019. godine, što je pozdravila vlada tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

Međutim, prema stručnjacima zemlja nastavlja da isporučuje hemijske supstance za fentanil prije svega ka Meksiku i Centralnoj Americi gdje karteli proizvode drogu prije nego što je isporuče SAD-u.

Kina je ranije negirala svaku odgovornost za krizu predoziranja fentanilom i za to okrivila američko društvo i farmaceutske kompanije.

U SAD-u su smrti vezane za predoziranje opijatima skočile poslednjih godina i prešle sa 69.000 u 2020. godini na 81.000 u 2021.godini i 110.000 u 2022. godini.

Bonus video: