Najveći hadžiluk u istoriji: Očekuju se oko dva i po miliona posjetilaca

Saudijske vlasti očekuju da će ovogodišnje hodočašće u Meku okupiti preko 2,5 miliona muslimana, što bi bio rekord. Odlazak na ovo važno putovanje u islamu u protekle tri godine bio je ograničen zbog pandemije.

3487 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Meke, Foto: Reuters
Detalj iz Meke, Foto: Reuters

Ovogodišnje muslimansko hodočašće u Meku počinje u ponedeljak uveče (26. jun). Po prvi put od pandemije, hodočašće (hadž ili hadžiluk) ponovo se održava bez ograničenja.

Prema saudijskom ministarstvu za hadžiluk, u rodnom mestu proroka Muhameda (oko 570-632), najsvetijem gradu islama, očekuje se oko 2,6 miliona muslimana.

Oni će do subote (1. jula) obavljati propisane obrede u svetilištu Kaba i na raznim lokacijama u blizini Meke.

Veliki broj posjetilaca takođe odražava ekonomsko i oprezno političko otvaranje tvrdo konzervativne Kraljevine Saudijske Arabije. Ove godine je prvi put dozvoljeno i ženama da hodočašće obavljaju bez muškog staratelja.

Posljednjih godina broj učesnika drastično smanjen

Prije pandemije korone, oko 2,5 miliona muslimana iz cijelog svijeta učestvovalo je na hadžu 2019. U dve godine koje su usljedile, Saudijska Arabija je drastično smanjila broj.

Samo 10.000 vjernika je primljeno na hodočašće 2020, a naredne 2021. bilo ih je 60.000. Osim toga, važili su strogi uslovi. Prihvatali su se samo vjernici koji žive u Saudijskoj Arabiji i imaju između 18 i 65 godina.

Prošle godine je skoro 900.000 hodočasnika moglo da putuje u Meku i do grobnice proroka Muhameda u Medini, uključujući oko 780.000 muslimana iz inostranstva – ali samo ako su bili mlađi od 65 godina, vakcinisani i mogli su da prilože negativan test na korona virus.

„Svjedoci najvećeg hadža u istoriji“

Hadž u Saudijskoj Arabiji počeo je rano u nedelju tavafom - obilaženjem kubične Kabe, kocke prekrivene crnim velom u Meki kojoj se milioni muslimana okreću da se mole svakog dana.

„Ove godine smo svjedoci najvećeg hadža u istoriji“, rekao je u nedelju zvaničnik Ministarstva za hadžiluk. „Broj će premašiti 2,5 miliona hodočasnika. Do petka kasno uveče stiglo je 1,6 miliona stranih gostiju.“

Praznik žrtvovanja počinje u srijedu

Islamski praznik žrtve počinje u srijedu, trećeg dana hadža. To je najveći praznik u islamu i traje četiri dana. Mnogi muslimani širom svijeta kolju kurban.

Ritual podsjeća na žrtvovanje Ibrahima (Abrahama) koji se spominje u Kuranu i Bibliji, koji je bio spreman da žrtvuje svog sina po Božijoj zapovjesti.

Hodočašće u Meku u posljednjem mjesecu islamskog kalendara u svojim ritualima sljedi primer proroka Muhameda. To je jedan od „pet stubova islama“ i stoga je centralna obaveza vjere.

Prema islamskom učenju, svaki odrasli vjernik bi to trebalo da učini barem jednom u životu, pod uslovom da mu zdravlje i imetak to dozvoljavaju.

Bonus video: