Greške Sjedinjenih Država u Avganistanu

Vlada SAD je napravila greške u povlačenju svojih trupa iz Avganistana, navodi se u izvješaju Stejt departmenta. To se odnosi na odluke predsjednika Bajdena i njegovog prethodnika Trampa

5818 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada SAD je napravila greške u upravljanju krizom prije i tokom povlačenja iz Avganistana, navodi se u izvještaju ministarstva spoljnih poslova čiji su djelovi objavljeni.

Odluke predsjednika Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa da povuku vojsku stavile su Stejt departmentu pred "velike izazove". Kao razlozi za to se navode praznine u popunjavanju rukovodećih pozicija na licu mjesta ili nedostatak osoblja zbog pandemije koronavirusa.

Sve u svemu, na najvišem nivou nisu bili dovoljno razmotreni najgori scenariji, niti koliko brzo neki od njih mogao da se dogodi.

U pogledu budućih kriza, takođe se mora obezbijediti da se čuje najširi mogući spektar mišljenja, dakle i takva mišljenja koja dovode u pitanje političke odluke, preporučuje se u izvještaju.

Haotično povlačenje vojske

Strane trupe, predvođene Sjedinjenim državama, izvršile su invaziju na Avganistan 2001. kao odgovor na terorističke napade Al-Kaide 11. septembra iste godine.

U to vrijeme, međunarodna operacija dovela je do pada talibanske vlade, koja je skrivala teroriste iz Al-Kaide. Tokom 20 godina, vojna operacija koštala je ogromne svote novca, živote su izgubile desetine hiljada civila i avganistanskih snaga sigurnosti, kao i nekoliko hiljada međunarodnih vojnika, uključujući 2.461 državljana SAD.

Krajem avgusta 2021. poslednje trupe SAD konačno su napustile Avganistan. Time je nakon skoro 20 godina okončana međunarodna vojna operacija u zemlji - nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast u Kabulu. Povlačenje trupa koje su pokrenuli Amerikanci pokazalo se haotičnim i naišlo je na međunarodne kritike i nerazumijevanje.

Bonus video: