Upozorenje UN: Svijet da se pripremi na novi El Ninjo

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usljed promjene pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana

17742 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U mnogim djelovima svijeta ozloglašeni meteorološki fenomen El Ninjo ponovo se pojavio i gotovo je izvjesno da će uticati na globalnu klimu u drugoj polovini ove godine, saopštila je u Ženevi Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Klimat koji stvara El Ninjo se prvi put poslije nekoliko godina ponovo pojavio u tropskom dijelu Pacifika i to bi moglo da podigne globalne temperature i promijeni regionalne vremenske i klimatske obrasce, prenosi agencija dpa.

WMO sa 90 odsto sigurnosti polazi od toga da će taj fenomen dominirati drugom polovinom godine, ali se još ne može predvidjeti obim tog uticaja.

Poslednji put snažni efekti El Ninja osjetili su se 2015/2016, a naučnici nisu saglasni da li je taj fenomen uticao na klimu i u sezoni 2018/2019.

"Početak El Ninja znatno povećava izglede da će ponovo biti oboreni temperaturni rekordi", izjavio je direktor WMO Peteri Talas.

On je pozvao vlade da preduzmu preventivne mjere kako bi u ekstremnim vremenskim uslovima bili sačuvani ljudski životi.

El Ninjo nije povezan sa ljudski izazvanim klimatskim promjenama, ali može jako da intenzivira njihov efekat jer dodatno zagrijava atmosferu.

Riječ je o fenomenu koji se pojavljuje svakih nekoliko godina, uporedo sa zagrijavanjem mora na Tihom okeanu i sa slabim pasatima koji duvaju iz subtropskih područja prema Ekvatoru.

Efekte uglavnom osjećaju Jugoistočna Azija, Australija, Afrika i Srednja Amerika, dok su u Evropi oni najčešće ograničeni. Protivteža El Ninju je klimatski fenomen La Ninja, koji je uglavnom karakterisirao protekle tri godine.

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usljed promjene pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana. Sam termin „El Ninjo“ u španskom jeziku znači „mali dječak“ i odnosi se na malog Isusa, jer se efekti El Ninja najviše osjećaju oko Božića.

El Ninjo donosi vlažno i kišovito vrijeme, te poplave u inače suvim područjima Južne Amerike, a sušno razdoblje u području Indonezije. Tokom razdoblja El Ninja mijenja se strujanja vjetra koji tada duva od zapada ka istoku, i toplije vode se gomilaju prema istočnim djelovima Tihog okeana, podiže se nivo okeana i smanjuje debljina sloja hranjivih materija u njemu.

Posljedicom El Ninja se smatraju vanredno jaka ljetnja kiša duž obala Ekvadora i sjevernog Perua, a suša u južnom Peruu, sjeveroistočnom Brazilu, Australiji i u području Sahela, te neobične vremenske pojave duž obala Sjeverne Amerike, uz više tornada.

Bonus video: