Kina najavila ograničenja na izvoz galijuma i germanijuma, EU će odgovoriti na nova pravila

Na Evropskoj uniji (EU) će biti da odgovori na nova pravila koja je uvela Kina, a koja zahtijevaju dozvolu za izvoz dva metala koji se široko koriste u proizvodnji poluprovodnika, saopštili su iz holandske vlade

14668 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je najavila da će od 1. avgusta uvesti ograničenja na izvoz nekih proizvoda od galijuma i germanijuma, metala koji se koriste u proizvodnji kompjuterskih čipova i drugih proizvoda.

To je učinila, kako je saopšteno, kako bi zaštitila interese nacionalne bezbjednosti,prenosi agencija Rojters.

Rude germanijuma su rijetke i većina tog metala je nusproizvod proizvodnje cinka i pepela uglja. Kina proizvodi oko 60 odsto svjetskog germanijuma, prema podacima Evropskog industrijskog udruženja "Critical Rav Materials Alliance" (CRMA), a ostatak dolazi iz Kanade, Finske, Rusije i Sjedinjenih Država (SAD).

Kina je prošle godine izvezla 43,7 metričkih tona neobrađenog i kovanog germanijuma, prema navodima kineske carine.

Prošle godine potrošeno je germanijuma u ​​vrijednosti od 39 miliona dolara, što je 10 odsto više u odnosu na 2021., prema podacima Geološkog zavoda SAD-a (USGS).

Galijum se nalazi u tragovima ruda cinka i u boksita, a metalni galijum se proizvodi prilikom prerade boksita za proizvodnju aluminijuma.

Oko 80 odsto se proizvodi u Kini, prema CRMA. Galijum se koristi za proizvodnju galijum-arsenida za upotrebu u elektronici.

Samo nekoliko kompanija, jedna u Evropi, a ostale u Japanu i Kini, može da ga napravi u zahtijevanoj čistoći, tvrde iz CRMA.

Iz kineske carine su kazali da je ta zemlja 2022. izvezla 94 metričke tone galijuma, što je 25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Američki uvoz metalnog galijuma i galijum-arsenida (GaAs) pločica u 2022. godini vrijedio je oko 3 miliona dolara, odnosno 200 miliona dolara, prema USGS-u.

Prema USGS-u, proizvodnja rafinisanog galijuma visoke čistoće prošle godine je procijenjena na oko 290.000 kg, što je povećanje od 16 odsto u odnosu na 250.000 kg 2021.

Ko još proizvodi metale?

Prema USGS-u, male količine galijuma, oko 10 metričkih tona 2021. proizveli su Japan, Rusija i Južna Koreja.

Njemačka i Kazahstan su ga takođe proizvodili u prošlosti. Nakon što su cijene porasle 2020. i 2021. godine, Njemačka je najavila da će ponovo pokrenuti primarnu proizvodnju galijuma.

Kanadski "Teck Resources TECKb.TO" je najveći proizvođač germanijuma u ​​Sjevernoj Americi, koji vadi materijal iz svoje topionice Trail u Britanskoj Kolumbiji.

Američka "Indium Corporation" takođe proizvodi germanijum, dok belgijski "Umicore UMI.BR" proizvodi i germanijum i galijum.

Holandija: EU će odgovoriti na nova kineska pravila

Na Evropskoj uniji (EU) će biti da odgovori na nova pravila koja je uvela Kina, a koja zahtijevaju dozvolu za izvoz dva metala koji se široko koriste u proizvodnji poluprovodnika, saopštili su iz holandske vlade.

Odluka Kine objavljena 3. jula je odgovor na nedavna ograničenja izvoza koja su joj nametnule SAD i saveznici.

Holandija je u petak uvela nova pravila koja zahtijevaju licencu za izvoz opreme za proizvodnju čipova koju proizvodi ASML ASML.AS, najveća holandska kompanija.

"U kojoj mjeri će to imati posledice po evropsku i holandsku ekonomiju zavisiće od toga kako Kina to sprovede", navodi se u saopštenju.

"S obzirom na autoritet koji Evropska unija ima u trgovinskoj politici, prije svega je na EU da se obrati Kini u vezi sa ovim mjerama", zaključuju.

Bonus video: