Pjongjang potvrdio da je sproveo probu H-bombe, oglasio se i Tramp

BBC javlja da je danas testirana bomba pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki, 9. avgusta 1945. godine. kada je ubijeno 74.000 ljudi
65 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2017. 15:12h

Televizija Sjeverne Koreje prenijela je danas da je ta zemlja uspješno sprovela probu hidrogenske bombe, koja je snažnija od atomske i mogla bi da se koristi kao bojeva glava za interkontinentalnu balističku raketu, javila je agencija AP.

Televizija je dodala da je lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un naložio probu navodeći da je "proba bila savršeno uspješna".

Agencija Frans pres javila je da su seizmičke ativnosti uzrokovane probom bile pet do šest puta veće od prethodne, pete nuklearne probe Sjeverne Koreje.

Britanski BBC javlja da je danas testirana bomba pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki, 9. avgusta 1945. godine. kada je ubijeno 74.000 ljudi

Seizmolozi su naveli da je registrovan "vještački zemoljotres" magnitude 6,3 i deset minuta kasnije na istoj lokaciji, manji, magnitude 4,6.

Tokom prethodne nuklearne probe sprovedene u septembru 2016. godine potres je bio jačine 5,3 stepeni.

Hidrogenska, vodonična ili termonuklearna bomba je bomba čija se eksplozivna snaga zasniva na energiji koja se oslobodi pri fuziji izotopa vodonika ili nekih sličnih lakših atomskih jezgara.

Do sada nijedna hidrogenska ili H-bomba nije upotrijebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Kako prenosi Tanjug, snaga sjevernokorejske hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i bomba se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, sa sopstveno proizvedenim komponentima što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA.

KCNA prenosi izjavu Kima koji tvrdi da su "sve komponente hidrogenske bombe 100 odsto domaće proizvodnje".

Sjeverna Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi okean.

Tramp: Proba "neprijateljska i opasna" po SAD

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je nuklearna proba Sjeverne Koreje "neprijateljska i opasna" po SAD.

"Sjeverna Koreja izvela je veliku nuklearnu probu. Njihove riječi i akcije nastavljaju da budu veoma neprijateljske i opasne po SAD. Sjeverna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika prijetnja i sramota za Kinu koja pokušava da pomogne, ali sa malo uspjeha", napisao je Tramp na Tviteru.

Vašington i Seul na vezi poslije nuklearnog testa

Predsjednički kabinet Južne Koreje saopštio je da su najviši bezbjednosni zvaničnici Seula i Vašingtona razgovarali nakon šestog nuklearnog testa Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Kabinet saopštava da su se američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster i njegov korejski kolega Čung Ui-jong čuli putem telefona i razgovarali oko 20 minuta.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je "najstrožu kaznu" Sjevernoj Koreji, uključujući i nove sankcije Ujedinjenih nacija.

Mun je zatražio da budu sprovedene "sve diplomatske mjere, među kojima i sankcije Savjeta bezbjednosti UN kako bi Sjeverna Koreja bila u potpunosti izolovana", saopštio je kabinet predsjednika Južne Koreje.

Kina: Prekinite sa pogrešnim akcijama

Kineske vlasti "snažno" su osudile novu, šestu po redu, nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvale Pjongjang da ne pogošava situaciju "aktivnostima koji ne služe interesima" te zemlje.

Sjeverna Koreja je "ignorisala opšte protivljenje međunarodne zajednice i ponovo sprovela nuklearnu probu. Kineska vlada izražava odlučno protivljenje tome i to snažno osuđuje", saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Sjeverne Koreje da obustavi svoje, kako se navodi, "pogrešne" akcije, navodi Tanjug.

Rusija: Testiranje zaslužuje najveću osudu

Ruske vlasti danas su ocijenile da nova nuklearna proba Sjeverne Koreje "zaslužuje najveću osudu" pozivajući istovremeno na smirenost.

"Posljednja demonstracija prezira Pjongjanga predstavlja kršenje zahtjeva izraženih u ranijim rezolucijima Savjeta bezbjednosti UN kao i međunarodnog prava i zbog toga zaslužuje najveću osudu", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U tekstu se dodaje da je "od imperativnog značaja ostati smiren i uzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi dovele do nove eskalacije".

Makron: Potrebna zajednička reakcija u osudi Pjongjanga

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas međunarodnu zajednicu da "najodlučnije osudi" novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje koja "ugrožava mir i bezbjednost".

"Makron najsnažnije osuđuje novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa, što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbjednost", navodi se u saopštenju Jelsijeske palate.

Francuski predsjednik je pozvao članice Savjeta bezbjednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje međunarodnog prava i dodao da takvu "jasnu i ujedinjenu reakciju" očekuje i od Evropske unije.

EU ljuta

Evropska unija, Italija i Velika Britanija osudili su danas šestu nuklearnu probu Pjongjanga. Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocijenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti". Pjongjang "mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje i balistički raketni program na potpun, provjerljiv i nepovratan način i da odmah prekine sve povezane aktivnosti", navodi se u saopštenju Mogerinijeve. Šefica evropske diplomatije je najavila da će se sutra sastati sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom i razgovarati o problemu Sjeverne Koreje. Amano je danas ocijenio da nova nuklearna proba izaziva "ozbiljnu zabrinutost" i pozvao Pjongjang poštuje zahtjeve UN da prekine s takvim probama i obustavi nuklearni program. IAEA će nastaviti da pažljivo prati situaciju, dodao je Amano. Inspektori te agencije su otišli iz Sjeverne Koreje 2002. godine, a Sjeverna Koreja je godinu dana kasnije izašla iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje osudili su i šefovi diplomatija Velike Britanije i Italije. Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu "nesmotrenom" i dodao da su "sve opcije na stolu". Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je da Sjeverna Koreja mora odmah da napusti svoj nuklearni i raketni program i pozvao građane te zemlje da ne idu više putem sve veće samoizolacije.

NATO: Sramno kršenje rezolucija UN

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio šestu nuklearnu probu Sjeverne Koreje, nazivajući je "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN". "NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja prijetnju regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti", saopštio je Stoltenberg. Šef Sjevernoatlantskog saveza pozvao je Sjevernu Koreju da "odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, proverljiv i nepovratan način" i da se ponovo uključi u dijalog s međunarodnom zajednicom. "Pozivam Sjevernu Koreju da poštuje sve međunarodne obaveze i da napusti sve pretnje i akcije koje doprinose tenzijama i nesigurnosti", napisao je Stoltenberg u saopštenju.

Bonus video: