Snimak prethodne misije Titana: Pilot izgubio kontrolu, putnici prestravljeni

Titan je napravljen sa trupom od karbonskih vlakana, i prvi je takve vrste, što je izazvalo čuđenje u toj industriji. Takođe je imao otvor koji navodno nije bio odobren za dubine u koje je Titan namjeravao da zaroni

21632 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pilot podmornice Titan, kako se pokazalo, tokom prethodne misije izgubio je kontrolu nad plovilom, nakon čega je ono počelo da se okreće ukrug, dok su prestravljeni putnici čekali na pomoć.

Pet putnika bilo je na 300 metara od Titanika tokom misije prošle godine, kada je pilot Skot Grifit rekao da imaju problem, što su riječi koje niko ne želi da čuje na 3.800 metara ispod površine mora, piše Dejli mejl.

Na snimku iz unutrašnjosti podmornice, prikazanog kao dio BBC dokumentarca iz 2022, vidi se uznemirena ekipa kako sluša Grifita dok im govori da nešto nije u redu sa Titanovim potisnicima.

Taj tehnički problem uslovio je da se podmornica nekontrolisano okreće, bez mogućnosti da ide naprijed ili nazad.

Vidi se jedna putnica sa glavom među rukama, dok ostali čekaju u agoniji pomoć sa matičnog broda.

U dokumentarcu, koji jedino može da se vidi van SAD, zabrinuti Grifit kaže putnicima: "Ne znam šta se dešava. Osjećam se kao… Ne znam šta se dešava. Nešto nije u redu sa potisnicima. Guram i ništa se ne dešava".

Vidi se kako Grifit, zabrinutog lica, frenetično radi na kompjuteru prije nego što pita posadu, koja je gledala kroz otvor podmornice, da li se on okreće, prenosi N1.

Kada je Meksikanka Reneta Rohas odgovorila potvrdno, Grifit je panično pitao: "Ja?"

Rohas je odgovorila: "Da, izgleda da se krećeš ka sjeveru".

U intervjuu koji je dala poslije misije Rohas je za BBC kazala: "Znate šta sam pomislila – da nećemo uspjeti. Bili smo bukvalno na 300 metara od Titanika i nismo mogli ništa drugo nego da se vrtimo u krug".

Drugi putnik Ojsin Fening je rekao: "Razmišljao sam, o ne, nemojte mi reći da smo na 300 metara od Titanika i da ćemo morati da izronimo na površinu".

Tapšali u podmornici od sreće

U dokumentarcu se vidi Stokton Raš, izvršni direktor OceanGate vlasnika Titana, koji je implodirao prošlog mjeseca na svojoj novoj misiji ka Titaniku, kako na sve načine pokušava da pomogne posadi podmornice sa matičnog broda 3.800 metara iznad. Raš je bio među pet putnika koji su izgubili život kada je Titan implodirao.

titan
foto: Reuters

Na pitanje naučnika unutar podmornice šta je moglo da izazove problem sa potisnicima, Grifit je rekao da su zamijenili jedan od potisnika.

Naučnik je odgovorio: "Dakle, montirali su ga na pogrešan način? Mislim, to je jednosmerni potisnik, zar ne?".

Onda je pilot iritirano kazao: "Da, trebalo bi da bude, ali nešto se desilo".

U dokumentarcu se vidi kako Raš pokušava da pomogne posadi da otkrije način kako da reprogramira komande podmornice, dozvoljavajući potresenoj posadi da odahne, dok Titan počinje da se kreće napred ka Titaniku.

"Bili smo tako srećni kad smo shvatili kako da krenemo naprijed", rekla je Rohas i dodala da su počeli da tapšu unutar podmornice, govoreći da to mogu.

Podmornica eksperimentalna i opasna

Njima je, pre nego što su zaronili, rečeno da je podmornica "eksperimentalna" i opasna.

Jedan od putnika je kazao da im je rečeno da nema garancija da će vidjeti pramac Titanika, da nema garancija da će stići tamo, "jer postoji toliko varijabila, neke je napravio čovjek, neke su ljudska priroda, a ponekad je oboje spojeno".

Posada je na kraju vidjela ostatke Titanika, ali ne bez napetosti kada je Grifit izgubio kontrolu nad podmornicom.

U istom dokumentarcu BBC može se čuti i kako je Raš priznao da je prekršio neka pravila dok je pravio Titan, uporedivši sebe u tome sa američkim generalom Daglasom Mekarturom.

"Volio bih da budem zapamćen kao inovator. Mislim da je general Mekartur rekao da budeš pamćen po pravilima koja si prekršio", kazao je i dodao: "Prekršio sam neka pravila da ovo napravim. Mislim da sam ih prekrio sa logikom i dobrim inženjeringom u pozadini".

Zabrinutost saradnika

Zabrinutost njegovih saradnika i zaposlenih u OceanGate izbila je na površinu poslije tragedije Titana.

Juče je čovjek koji je nekada bio putnik na Titanu tvrdio da je izvršni direktor OceanGate Stokton Raš predložio posadi da dremne na brodu preko noći dok su bili zaglavljeni na dnu Atlantika.

Takođe se ispostavilo da je Raš koristio studente diplomce sa Državnog univerziteta Vašingtona da dizajnira električni sistem koji se koristio u Titanu.

Specijalista za istraživanje morskih dubina Rob Mekalum rekao je da je Raš ignorisao niz bezbjednosnih upozorenja na koja su mu ukazali.

Raš je rekao da sistem unutar podmornice Titan radi na blutut, ali Mekalum je objasnio da je to pravi bezbjednosni problem.

"Svaka podmornica na svijetu ima žičane kontrole s razlogom – ako signal nestane, niste j*****", rekao je on.

Titan – Frankenštajn koji nije bezbjedan za vožnju

Drugi stručnjaci koji su radili u OceanGate-u, uključujući glavnog pilota Dejvida Lokridža koji je kasnije napustio kompaniju zbog bezbjednosnih razloga, opisali su Titan kao "Frankenštajna" koji "nije bezbjedan za vožnju".

Rašova kompanija je tvrdila da je blisko sarađivala sa NASA, Boingom i Univerzitetom u Vašingtonu na dizajnu Titana – što su svi oni demantovali.

Državni univerzitet Vašingtona rekao je prošlog mjeseca za Everet herald da nisu "imali savez sa OceanGate", ali su bili svjesni da su "neki od naših diplomaca radili u OceanGate".

Demanti Boinga, NASA i Univerziteta u Vašingtonu pokrenuli su pitanje da li je OceanGate prenaglasio i pogrešno predstavio ulogu koju su igrali u dizajnu podmornice Titan, kako bi privukao bogatu klijentelu, uvjeravajući je da je bezbjedan.

Postavljaju se i dodatna pitanja o spremnosti Raša i OceanGate da turistima naplate 250.000 dolara po karti za plovilo koje nije nezavisno pregledano, koje je prethodno imalo problema i bilo na meti stalnih upozorenja.

Rašove metode – za koje se strahuje da su doprinijele tragediji – bile su glavni alarm za stručnjake u oblasti istraživanja dubokog mora, uključujući dvojicu koji su se razišli sa OceanGate zbog svoje zabrinutosti.

Čini se da su rad OceanGate i Rašova težnja ka inovacijama postali kontroverzni kada je kompanija pokrenula svoj projekat Titan, sa ciljem da odvede turiste 3.800 metara u dubine Atlantika da posjete olupine Titanika.

Obično se putovanja do takvih nemilosrdnih dubina odvijaju u skupim istraživačkim brodovima koji su loše opremljeni za turistička putovanja. Raš je želio da napravi brod koji je jeftiniji i lakši za pokretanje.

Neki od djelova za Titan se mogu kupiti na Amazonu za 30 dolara

Titan je napravljen sa trupom od karbonskih vlakana, i prvi je takve vrste, što je izazvalo čuđenje u toj industriji. Takođe je imao otvor koji navodno nije bio odobren za dubine u koje je Titan namjeravao da zaroni.

Dizajn je uključivao i "gotove" djelove koji se mogu kupiti preko Amazona – uključujući modifikovani kontroler u stilu plej stejšena od 30 dolara za upravljanje plovilom.

Takođe se tvrdi da je Raš priznao mjesec dana prije katastrofe da je "nabavio karbonska vlakna korišćena za pravljenje Titana sa velikim popustom od Boinga, jer im je istekao rok trajanja za upotrebu u avionima".

Desetine industrijskih lidera i istraživača upozorili su Raša 2018. da bi se "eksperimentalni" pristup kompanije mogao pokazati "katastrofalnim". On je iste godine uzvratio i rekao da je "umoran od igrača u toj industriji koji pokušavaju da iskoriste bezbjednosni argument da zaustave inovacije".

Činilo se da je ogorčen zbog "opscenih bezbjednosnih" propisa koje je smatrao preprekom razvoju.

Sudski podnesci su takođe otkrili da je bivši zaposlenik OceanGate-a napustio kompaniju nakon što je njegova zabrinutost oko Titana navodno ostala bez pažnje.

Dejvid Lokridž, koji je bio direktor pomorskih operacija, zahtijevao je rigoroznije bezbjednosne provjere podmornice.

On je doveo u pitanje efikasnost Titanovog sistema za praćenje ispravnosti trupa u realnom vremenu, koji je dizajniran da otkrije nedostatke na trupu kada je bio izložen ekstremno visokom pritisku. Rekao je da će se on jedino aktivirati "milisekundu prije implozije".

Bivši pomorski inženjer Kraljevske mornarice je takođe pozvao OceanGate da brod "klasifikuje", pri čemu odgovarajuća nezavisna organizacija osigurava da ispunjava tehničke standarde cijele industrije.

Bonus video: