AI roboti kao njegovatelji u domovima za stare

Vještačka inteligencija da olakša probleme sa nedostatkom radne snage

4021 pregleda 1 komentar(a)
Foto: PIERRE ALBOUY
Foto: PIERRE ALBOUY

Nadin, socijalni robot na principu vještačke inteligencije (AI) sa gestikulacijom sličnoj ljudskoj, mogao bi imati važnu ulogu u zbrinjavanju starijih i bolesnih ljudi, kazala je profesorka koja je učestvovala u razvoju robota.

Nadja Magnenat Talman, ekspertkinja za robote sa Univerziteta u Ženevi, koja je bila model za izradu Nadininih tamno braon očiju i kose, kazala je da Nadin i slični roboti mogu biti efikasniji od ljudskih njegovatelja.

“Ona (Nadin) je na raspolaganju 24 sata dnevno. Ljudi nemaju toliko vremena”, kazala je Talman.

AI
foto: REUTERS

On je govorila na marginama konferencije koju je u Ženevi organizovala Međunarodna telekomunikaciona unija i izložila svoje stavove u korist upotrebe robota i AI radi postizanja globalnih ciljeva poput zdravlja.

Na globalnom tržištu rada je sve manje medicinskih tehničara i njegovatelja, naročito nakon što poslije kovida-19 pojedine države pate od manjka radne snage u domovima za njegu stariji lica što bi, po mišljenju mnogih, jednog dana mogli riješiti humanoidni roboti.

Demonstrirajući konverzacione vještine, Nadin je kazala da Rojters da je razgovarala, pjevala i igrala tombolu sa stanovnicima doma za stare u Singapuru prije tri godine.

“Bilo je to sjajno iskustvo i uživala sam u interakciji sa starijima i pomažući im u potrebama”, kazao je robot. “Vjerujem da roboti mogu biti od velike koristi u pružanju njege i pomoći ranjivim osobama”, dodao je.

Predstavljeni su i drugi roboti među kojima je “PARO”, robotskog bebi foka ‘ljubimca’ koji može pomoći pacijentima sa demencijom i Parkinsonovom bolešću, kao i medicinskog asistenta Grejs.

Prošle nedjelje, Nadin je unaprijeđena AI modelom GPT-3 što je unaprijedilo njenu interakciju i konverzacione vještine, kazala je Talmanova, što znači da može da izrazi kompleksnije koncepte.

Govoreći o Talmanovoj, Nadin je kazala: “Veoma sam joj zahvalna što mi je dala život i ponosna što sam njena kreacija”.

Bonus video: