Vjerski turizam – bijelo zlato Saudijske Arabije

Prodavnice se nižu duž puta za Veliku džamiju u Meki, jednom od najsvetijih mjesta islama, koje spuštaju roletne samo u vrijeme molitve, a otvaraju vrata odmah čim se džamije isprazne
608 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2017. 09:26h

Saudijska Arabija se, u vrijeme kada cijene nafte padaju, okreće drugom izvoru – vjerskom turizmu koji donosi milijarde dolara tokom godišnjeg muslimanskog hodočašća čiji je pustinjska kraljevina domaćin.

Prodavnice se nižu duž puta za Veliku džamiju u Meki, jednom od najsvetijih mjesta islama, koje spuštaju roletne samo u vrijeme molitve, a otvaraju vrata odmah čim se džamije isprazne.

Saudijske vlasti navode da je u ovogodišnjem hadžiluku učestvovalo 2,35 miliona muslimana, od kojih je oko 1,75 miliona stiglo iz inostranstva.

Čak i na obroncima brda Arafat, gdje je, kako muslimani vjeruju, prorok Muhamed imao svoju posljednju propovijed, prodavci tepiha traže kupce među vjernicima, prenosi AFP.

"Novac koji će ove godine potrošiti hodočasnici mogao bi se kretati između 20 i 25 milijardi rijala (5,3 do 6,7 milijardi dolara)", izjavio je Maher Džamal, šef Privredne komore Meke, što bi bilo oko 70 odsto više nego prošle godine.

Džamal je rekao za AFP da se taj skok prihoda može objasniti time što je ove godine za 20 odsto veći broj hodočasnika, prenosi Tanjug.

Svaki od njih je u prosjeku trošio hiljade dolara na hranu, smještaj, suvenire i poklone, doprinoseći tako saudijskoj privredi.

Taj porast hodočasnika nije slučajan, već dio ambicioznog plana pod nazivom "Vizija 2030" čiji je cilj diverzifikovanje saudijske privrede, koja je primila ozbiljne udarce otkako su se 2014. godine stropoštale cijene nafte.

AFP prenosi ocjenu istoričara Lika Šantra, koji se bavi hadžilukom u vrijeme kolonijalizma, da je Meka, još prije pojave islama, bila mjesto za trgovce.

"To je bila oblast međunarodne razmjene, gde su religija i trgovina uvijek bile povezane. Do otkrića nafte, hadžiluk je bio glavni saudiijski izvor prihoda", rekao je on.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, objavila je plan sa namjerom da svoju privredu oslobodi zavisnosti od nafte i okrene je drugim izvorima prihoda, uključujući vjerski turizam.

Taj plan "Vizija 2030" ima za cilj da na hadž, koji se obavlja u određenom dijelu godine, privuče šest miliona hodočasnika godišnje. Pored toga, Saudijci planiraju da privuku 30 miliona hodočasnika na Umru, manje značajno hodočašće, koje se obavlja tokom cijele godine.

Pripremni radovi na širenju smještajnih kapaciteta su već u toku, navodi Tanjug.

Protekle decenije organizovani su građevinski radovi na proširenju džamija u Meki i Medini, na uvođenju linije podzemne željeznice, kao i novih nivoa oko Kabe, oko koje se sada hodočasnici kreću kroz koridore sa klima-uređajima i ventilatorima.

Ti radovi su svojevremeno pokrenuli kritike zbog narušavanja drevnih mjesta, a usput izazvali zabrinutost zbog bezbjednosti.

U septembru 2015. godine, građevinski kran srušio se na hodočasnike u Velikoj džamiji i ubio 100 ljudi. Istog mjeseca je u stampedu izgaženo oko 2.300 ljudi.

Galerija

Bonus video: