Rađa se nova svjetska sila: „Preskočiće Njemačku, Japan, Kinu i Ameriku“

Uz rastuću populaciju, tu prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investiciona banka u nedavnom izvještaju.

13596 pregleda 4 komentar(a)
Ulice Delhija, Foto: Shutterstock
Ulice Delhija, Foto: Shutterstock

Indija je spremna da postane druga najveća svjetska privreda do 2075. godine, preskočivši ne samo Japan i Njemačku, već i SAD, navodi Goldman Saks. Trenutno je Indija peta najveća privreda svijeta, iza Njemačke, Japana, Kine i SAD, piše CNBC, a prenosi N1.

Uz rastuću populaciju, prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investiciona banka.

“Tokom sledeće dvije decenije, odnos zavisnosti Indije biće jedan od najnižih među regionalnim privredama”, rekao je indijski ekonomista Goldman Saksa, Santanu Sengupta.

Odnos zavisnosti u zemlji mjeri se brojem izdržavanih u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Nizak odnos zavisnosti ukazuje na to da postoji proporcionalno više radno sposobnih odraslih koji mogu izdržavati mlade i starije osobe.

Sengupta je dodao da je ključ za iskorišćavanje potencijala brzo rastuće populacije Indije podsticanje učestvovanja njene radne snage. A Sengupta predviđa da će Indija u sljedećih 20 godina imati jedan od najnižih odnosa zavisnosti među velikim privredama.

“Dakle, to je stvarno prozor za Indiju da to učini kako treba u smislu postavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga, nastavka rasta infrastrukture”, rekao je.

Indijska vlada prioritet je postavila na izgradnju infrastrukture, posebne u postavljanju puteva i željeznica. Nedavni budžet zemlje ima za cilj nastavak 50-godišnjih beskamatnih programa zajmova državnim vladama kako bi se podstakla ulaganja u infrastrukturu.

Goldman Saks vjeruje da je ovo prikladno vrijeme za privatni sektor da poveća kapacitete u proizvodnji i uslugama kako bi stvorio više radnih mjesta i apsorbovao veliku radnu snagu, prenosi N1.

Bonus video: