Kuba osudila prisustvo podmornice u američkoj vojnoj bazi u Gvantanamu

Havana i Peking su u junu odbacili navode američkih zvaničnika da Kina koristi Kubu kao špijunsku bazu

6877 pregleda 0 komentar(a)
Gvantanamo (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Gvantanamo (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Kubanske vlasti osudile su prisustvo podmornice na nuklearni pogon u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo opisujući je kao "provokativnu eskalaciju tenzija", nedeljama nakon što je Vašington naveo da se na ostrvu nalazi kineska špijunska baza.

"Prisustvo nuklearne podmornice u zalivu u ovom trenutku tjera nas da se zapitamo koji se vojni razlog krije iza ove akcije u ovom mirnom regionu svijeta“, navodi se u saopštenju kubanskog ministarstva spoljnih poslova.

Vašington nije potvrdio da se u pomorskoj bazi nalazi podmornica, piše Rojters.

Ministarstvo nije preciziralo da li je podmornica bila naoružana. Rečeno je da je bila u bazi od 5. do 8. jula.

Bijela kuća i američki Stejt department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

"Teško je znati šta je bila motivacija", rekao je Vilijam LeoGrande, profesor na Vašingtonskom Američkom univerzitetu, ukazujući na moguće tehničke probleme ili odgovor na nedavno iskazane brige u vezi Kine.

"Sve u svemu, ovo je incident koji ukazuje na činjenicu da se Kuba ponovo našla između supersila u onome što se čini kao pojavljivanje novog hladnog rata“, rekao je on za Rojters.

Kuba je dugo pozivala SAD da zatvore svoju 121 godinu staru pomorsku bazu na istočnom dijelu ostrva, zajedno sa vojnim zatvorom koji je Vašington tamo osnovao 2002. godine.

Kritičari kažu da je zatvor Gvantanamo korišćen za proizvoljno zatvaranje i mučenje ljudi osumnjičenih za terorizam.

Havana i Peking su u junu odbacili navode američkih zvaničnika da Kina koristi Kubu kao špijunsku bazu.

Sjedinjene Države nisu predstavile nikakve dokaze o takvoj tvrdnj.

U saopštenju kubanskog ministarstva se upozorava na opasnosti od kruženja nuklearnih podmornica i oružanih snaga širom Kariba, te dodaje da američke vojne baze širom regiona ugrožavaju suverenitet tih naroda.

Ministarstvo je ponovo pozvalo SAD da okonča svoje vojno prisustvo na ostrvu, rekavši da to samo služi za "narušavanje suverenih prava Kube" i pritvaranje, mučenje i sistemsko kršenje ljudskih prava.

Dodaje se da su američki vojni lideri javno objavili planove o iskorišćavanju svoje "ratne sposobnosti" za ostvarenje ambicija u pogledu prirodnih resursa regiona.

SAD je uveo trgovinski embargo Kubi prije više od 60 godina.

Kubanski ministar spoljnih poslova optužio je Vašington da snosi "direktnu odgovornost" za podsticanje najvećih uličnih protesta na Kubi od revolucije Fidela Kastra 1959. godine.

Tokom ekonomske krize koju je pogoršala pandemija COVID-19, desetine hiljada Kubanaca emigriralo je u SAD.

Bonus video: