Japan i NATO dogovorili novi program parterstva na samitu u Viljnusu, Kina se protivi širenju vojnog saveza

Novo partnerstvo dolazi u trenutku kada NATO gradi dublji odnos sa Azijom, dok Kina povećava svoje vojno prisustvo

4461 pregleda 0 komentar(a)
Kiđšida i Stoltenberg na samitu u Viljnusu, Foto: REUTERS
Kiđšida i Stoltenberg na samitu u Viljnusu, Foto: REUTERS

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da pozdravlja to što su se Japan i Sjevernoatlantski savez (NATO) dogovorili o novom partnerskom programu.

On je to kazao uoči njegovog učešća na samitu NATO-a u Vilnjusu, piše Rojters.

U zajedničkom obraćanju sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Kišida je rekao da se raduje daljoj saradnji u novim oblastima, uključujući sajber-bezbjednost, te da se nada da će produbiti saradnju sa NATO-om kako ta alijansa povećava svoj angažman na Indo-Pacifiku.

Novo partnerstvo dolazi u trenutku kada NATO gradi dublji odnos sa Azijom, dok Kina povećava svoje vojno prisustvo.

Stoltenberg je u saopštenju rekao da je NATO zabrinut zbog velikog vojnog jačanja Kine i njenog širenja nuklearnih snaga, a takođe je osudio lansiranje projektila od strane Severne Koreje.

"Nijedan drugi partner nije bliži NATO-u od Japana", rekao je on, dodajući da je Azija važna Evropi isto koliko je Evropa važna Aziji.

Kina je, tokom dvodnevnog samita, odgovorila na saopštenje NATO-a kazavši da ta država dovodi u pitanje interese, bezbjednost i vrijednosti vojnog saveza.

Kina je rekla da se protivi NATO-ovom "kretanju na istok u azijsko-pacifičku regiju" i upozorila da će svaka akcija koja ugrožava prava Pekinga naići na odlučan odgovor.

Bonus video: