Sjeverna Koreja: Uzalud trud, ne možete locirati naše raketne lansere

"Rodong Šinmun", glasilo sjevernokorejske vladajuće Radničke partije, navodi u komentaru da su vježbe koje je južnokorejska vojska izvela 24. avgusta - smiješne
4 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2017. 11:49h

Sjeverna Koreja je saopštila da je uzaludan svaki pokušaj Južne Koreje i SAD da utvrde gdje se nalaze sjevernokorejski mobilni raketni lanseri.

Istaknuto je da je strateško oružje Sjeverne Koreje spremno "za potpuno uništenje centara agresije" i provokacije "s bilo kog mjesta i bilo kad".

Sjeverna Koreja je to poručila iznoseći sarkastične opaske o nedavnoj vježbi u kojoj je vojska Južne Koreje pokušala da otkrije i uništi sjevernokorejski transporter-podizač-lanser (TEL), prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

"Rodong Šinmun", glasilo sjevernokorejske vladajuće Radničke partije, navodi u komentaru da su vježbe koje je južnokorejska vojska izvela 24. avgusta - smiješne.

"Naše strateško oružje je spremno za potpuno uništenje uporišta agresije i provokacije iz bilo koje nepredvidive regije i mjesta u bilo kom trenutku", ističe se u komentaru sjevernokorejskog lista.

Takođe se navodi da su SAD i Japan mobilisali svoja obavještajna sredstva radi 24-časovnog nadzora nad Sjevernom Korejom, ali nijesu uspjeli da detektuju vrijeme i mesto lansiranja balističkih raketa.

Isti list napominje da čak i SAD visoko cijene sjevernokorejsku vojsku zbog njenih sposobnosti kamufliranja, skrivanja i zavaravanja.

"Bilo kakvi pokušaji marioneta da unapred otkriju i unište naše sisteme TEL su samo pusti snovi. Marionete u Južnoj Koreji neće izbjeći katastrofe dok pomahnitalo jurcaju unaokolo", navodi se u komentaru.

U drugom tekstu istog sjevernokorejskog lista oštro se osuđuje Japan zbog jačanja svojih sistema raketne odbrane u cilju presretanja sjevernokorejskih balističkih raketa.

Specijalne vojne trupe južnokorejske mornarice izvele su 24. avgusta vježbu infiltriranja na neprijateljsku teritoriju i lociranja i uništavanja sjevernokorejskih sistema TEL u regionu istočne obale, u okviru godišnjih vojnih vježbi koje su sprovele zajedno sa SAD, navodi Johnap.

Pjongjang koristi sisteme TEL za premještanje balističkih raketa, a pozicionira ih tako da špijunski sateliti ne mogu da ih nadziru, napominje južnokorejska agencija

Bonus video: