Irak protjerao švedsku ambasadorku

Irački premijer Mohamed Čia al-sudani zatražio je od švedske ambasadorke u Bagdadu da napusti iračku teritoriju, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera i dodaje da je irački otpravnik poslova u Stokholmu opozvan

5162 pregleda 0 komentar(a)
Salvan Momika, demonstrant koji je prijetio da će zapaliti Kuran i iračku zastavu, Foto: Reuters
Salvan Momika, demonstrant koji je prijetio da će zapaliti Kuran i iračku zastavu, Foto: Reuters

Irački premijer danas je naredio protjerivanje švedske ambasadorke u Bagdadu uoči okupljanja u Stokholmu gdje je jedan čovek zaprijetio da će zapaliti primjerak Kurana.

Irački premijer Mohamed Čia al-sudani zatražio je od švedske ambasadorke u Bagdadu da napusti iračku teritoriju, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera i dodaje da je irački otpravnik poslova u Stokholmu opozvan.

Ta odluka usljedila je posle ponovljenih incidenata "srknavljenja svetog Kurana" uz odobrenje švedske vlade, "uvreda upućenih islamskim svetilištima i paljenja iračke zastave", naveo je isti izvor.

Pored toga danas je predsjednik Iračke uprave za medije i telekomunikacije Ali Al Muajd suspendovao dozvolu za rad švedskoj kompaniji Erikson na iračkoj teritoriji, navedeno je u saopštenju. On je opravdao tu odluku time što je "švedska država dala odobrenje da se zapali Kuran i iračka zastava".

Danas je jedan čovjek izgazio Kuran ispred iračke ambasade u Stokholmu ali ga nije zapalio kao što je najavio da će učiniti, konstatovao je novinar agencije Frans pres.

Protiv njega se bunilo nekoliko desetina ljudi koji se protive njegovom gestu.

Jedan od organizatora okupljanja u Stokholmu, Salvan Momika, Iračanin koji je izbjegao u Švedsku, objavio je preko Fejsbuka da hoće da zapali primjerak Kurana i iračku zastavu.

U znak protesta švedska ambasada u Bagdadu zapaljena je rano jutros tokom demonstracija koje su organizovale pristalice vjerskog vođe Moktada Sadra.

"To što se dogodilo je potpuno neprihvatljivo", rekao je šef švedske diplomatije Tobias Bilstrom.

Danas su učesnici bezbjednosnog sastanka kome je predsedavao premijer osudili paljenje ambasade ocijenivši to povredom bezbjednosti.

Reagujući na paljenja, iračka Vlada je osudila "provokativne poteze" koji predstavljaju podsticanje na kulturu nasilja i mržnje.

Salvan Momika već je spalio nekoliko stranica kopije Kurana 28. juna ispred najveće džamije u Stokholmu tokom Kurban-bajrama, praznika koji slave muslimani širom svijeta.

Taj incident naveo je pristalice vjerskog vođe i političara Moktade Sadra da upadnu u švedsku ambasadu u Bagdadu 29. juna. Oni su ušli u ambasadu, ostali tamo nekoliko minuta, a zatim izašli.

Bonus video: