Hjuman rajts voč: Vojska Malija i ruski plaćenici počinili zločine protiv civila

Organizacija je saopštila da su zločini izvršeni tokom vojne operacije koja je izvedena kao odgovor na prisustvo ekstremističkih grupa u regionima Mopti i Segu

3030 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojska Malija je zajedno sa plaćenicima povezanim sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner počinila pogubljenja po prijekom postupku, pljačke, prisilne nestanke i druge zločine tokom vojnih operacija u centralnom Maliju, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Prema riječima svjedoka, zločini uključuju ubistva barem 20 civila, među njima i žene i jednog šestogodišnjeg djeteta tokom operacije u regionu Mopti od strane desetina malijskih i "bijelih stranih vojnika".

Organizacija je saopštila da su zločini izvršeni tokom vojne operacije koja je izvedena kao odgovor na prisustvo ekstremističkih grupa u regionima Mopti i Segu i svi, osim jednog, uključivali su strane naoružane ljude koji ne govore francuski i opisani su kao "bijeli", "Rusi" ili "Vagner", navodi se u izvještaju.

Većina ubijenih, zatvorenih ili nestalih dolaze iz etničke grupe Fulani.

Mali se bori da suzbije islamistički ekstremizam od 2012. godine. Ekstremistički pobunjenici su naredne godine, uz pomoć vojne operacije koju je predvodila Francuska, potisnuti iz gradova u sjevernom Maliju, ali su se pregrupisali u pustinji i počeli da pokreću napade na malijsku vojsku i njene saveznike.

Malijska vojska je protjerala francuske trupe 2022. godine i pozdravila je dolazak gotovo 1.000 boraca iz ruske organizacije Vagner koja je radila zajedno sa oružanim snagama Malija i koju su grupe za ljudska prava i civili optužili za počinjene zločine.

Malijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije upoznato sa mogućim zločinima i da će biti otvorena istraga o optužbama.

Izvještaj dolazi samo par nedelja nakon što je Mali protjerao mirovnu misiju Ujedinjenih nacija (UN), koja je djelovala u zemlji deceniju i u okviru svog rada istraživala kršenja ljudskih prava.

Prošle godine je Kancelarija UN za ljudska prava objavila da je više od 500 ljudi ubijeno, od kojih su većinu pogubile malijske trupe i strani vojnici tokom operacije u selu Moura.

Bonus video: