Ritual kamenovanja đavola u Mini pod velikim mjerama obezbjeđenja

Muslimani širom svijeta obilježavaju danas i prvi dan Kurban-bajrama, jednog od svoja dva najveća praznika u godini
93 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2017. 09:28h

Dva miliona muslimanskih hodočasnika u Saudijskoj Arabiji danas su krenuli u obavljanje rituala kamenovanja đavola u Mini.

Tokom ovog rituala, kada se baca kamenje na jedan od tri kamena stuba koji predstavljaju đavola, više puta je bilo velikih meteža i nastradalih a prije dvije godine je u guranju poginulo više od 2.000 hodočasnika.

Taj ritual se sprovodi uz jake mjere obezbjeđenja, sa kordonima policije koji od jutros regulišu kretanje hodočasnika, i sa helikopterima koji nadleću ovo mjesto.

Hodočasnici s licima stisnutim zbog velike vrućine hodali su u pravcu kamenih stubova, a dok prolaze pripadnici obezbjeđenja sprejom im prskaju vodu na lice da ih osvježe.

Već oko osam sati po lokalnom vremenu brojni vjernici su otvorili kišobrane da se zaštite od sunca.

Organizovanje kretanja mase jedno je od najvećih izazova saudijskih vlasti tokom godišnjeg hadžiluka, Saudijci su oštro kritikovani poslije drame 2015. godine.

"Preduzeli smo mjere za organizaciju kretanja vjernika na više mjesta gdje je veliki priliv", rekao je prije nekoliko dana portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Mansur al Turki.

Hodočasnici su prvog dana hadžiluka obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz cijelog svijeta okreću u molitvama. Poslije dana provedenog na planini Arafat, hodočasnici kreću ka Muzdelifi, usput prikupljajući kamenčiće za simbolično kamenovanje đavola na putu za dolinu Mina, gdje prinose žrtvu životinje.

Muškarci na kraju hadžiluka briju kosu, a žene sijeku pramen kose kao znak preporoda.

Muslimani širom svijeta obilježavaju danas i prvi dan Kurban-bajrama, jednog od svoja dva najveća praznika u godini.

Galerija

Bonus video: