Kim se pohvalio Šojguu zabranjenim raketama

Analitičari smatraju da su istovremene posjete ruskog ministra odbrane i visokog kineskog zvaničnika Sjevernoj Koreji najava obnavljanja hladnoratovske koalicije, koju će ovog puta predvoditi Peking, a ne Moskva

18367 pregleda 24 reakcija 23 komentar(a)
Kim i Šojgu juče u Pjongjangu, Foto: Rojters
Kim i Šojgu juče u Pjongjangu, Foto: Rojters

Ruski ministar odbrane juče je zajedno sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom posjetio izložbu oružja na kojoj su predstavljene zabranjene balističke rakete Sjeverne Koreje dok su dvije zemlje obećale produbljivanje odnosa, prenijeli su juče sjevernokorejski mediji.

Ruski ministar, Sergej Šojgu, i kineska delegacija na čelu sa članom Politbiroa Komunističke partije stigla je ove nedjelje u Sjevernu Koreju na 70. godišnjicu okončanja Korejskog rata, koja se u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede.

Sjeverna Koreja
foto: REUTERS

Rakete nuklearnih kapaciteta zabranjene su rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN uz podršku Kine i Rusije. Međutim, ove nedjelje one su bile instrument u demonstriranju solidarnosti između tri države ujedinjene u rivalitetu sa SAD i onoga što pojedini analitičari vide kao oživljavanje hladnoratovske koalicije.

Posjeta Šojgua je prva posjeta ruskog ministra odbrane Sjevernoj Koreji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, podsjeća Rojters.

Za Sjevernu Koreju, dolazak delegacija iz Rusije i Kine označava njihovo prvo otvaranja prema svijetu od izbijanja pandemije kovida.

Šojgu je predao Kimu pismo od ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenijeli su mediji.

"Kim je izrazio svoje stavove o temama od zajedničkog interesa u borbi za čuvanje suvereniteta, razvoja i interesa ove dvije države od proizvoljnih praksi imeprijalista", objavili su sjevernokorejski mediji.

Ministar odbrane Sjeverne Koreje Kang Sun Nam je kazao da Pjongjang u potpunosti podržava rusku "borbu za pravdu" i zaštitu suvereniteta.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vidi se Kim sa gostima na izložbi balističkih raketa. Na jednoj fotografiji je prikazano nešto za što analitičari tvrde da je novi dron.

"Daleko je vrijeme kada je Sjeverna Koreja izbjegavala da pokaže svoje nuklearne kapacitete zvaničnicima Rusije i Kine", kazao je Ankit Panda iz Karnegi fondacije za međunarodni mir, nazivajući obilazak "izuzetnim".

"Lični obilazak za Šojgua i njegova spremnost da se fotografiše sa Kimom tokom obilaska dokaz su da Moskva pristaje na aktuelnu nuklearnu modernizaciju Sjeverne Koreje", kazao je on za Rojters.

Kim Džong Un
foto: REUTERS

Kim se takođe sastao sa članopm kineskog Politibiroa Lijem Hongžongom koji mu je uručio pismo od kineskog predsjednika Sija Đinpinga, prenijeli su mediji.

Državni mediji su prikazali Kima kako pompezno nastupa uz Šojgua i Lija,dok se u pozadini vidio slogan kineske vojske korišćen tokom Korejskog rata, obećavajući "odupiranje američkim agresorima".

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi kazao je da Rusija prilazi Sjevernoj Koreji u trenutku kada Kremlj pokušava da nabavi oružje.

"To nije tajna... Putin od drugih država traži pomoć i podršku za rat u Ukrajini. To uključuje i približavanje Sjevernoj Koreji", kazao je on.

Sjeverna Koreja je podržala Kremlj u vezi sa ratom u Ukrajini i prema informacijama Bijele kuće isporučila je oružje, uključujući pješadijske rakete i projektile u znak podrške Moskvi.

Pjongjang i Moskva negiraju da je bilo transakcija oružja.

Ruska posjeta pokreće mogućnost otvorenije podrške Sjevernoj Koreji, naročito u trenutku kada je Rusija izolovana od strane zapada, kazali su analitičari za Rojters.

"Ovo može ukazati da zbog aktuelnih geopolitičkih okolnosti slabi ruski dugogodišnji interes u očuvanju globalnog režima o neširenju nuklearnog oružja", kazao je Artjom Lukin, profesor na Ruskom saveznom univerzitetu u Vladivostoku.

Istovremene posjete visokopozicioniranih zvaničnika još su jedan pokazatelj oživljavanja koalicije između Rusije, Kine i Sjeverne Koreje koja je prvobitno postojala kasnih 1940-ih i 1950-ih godina, ali će je sada vjerovatno predvoditi Peking, a ne Moskva, dodao je Lukin.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje istaklo je da je zvaničan stav Rusije bio da se protivi nuklearnom programu Sjeverne Koreje i izrazilo nadu da će posjeta Šojguove delegacije pomoći Sjevernoj Koreji da se vrati dijalogu.

Bonus video: