Ko je Abdourahaman Tiani, predsjednik prelaznog savjeta u Nigeru

Ovaj 62-godišnji odlikovani general i bivši vojni ataše u ambasadi Nigera u Njemačkoj vodi elitnu predsjedničku gardu od 2011. godine

2688 pregleda 0 komentar(a)
Pristalice puča u Nigeru, Foto: REUTERS
Pristalice puča u Nigeru, Foto: REUTERS

General Abdurahaman Tiani, komandant predsjedničke garde Nigera, imenovao je upravni savjet koji su formirale vojne snage nakon što su svrgnule predsjednika Muhameda Bazuma.

Agencija Rojters izdvaja pet činjenica o njemu.

Tiani je iz regiona Tilaberi u Nigeru, koji se graniči sa Malijem.

Ovaj 62-godišnji odlikovani general i bivši vojni ataše u ambasadi Nigera u Njemačkoj vodi elitnu predsjedničku gardu od 2011. godine.

Bio je prvi oficir u vrijeme kada se francuski avion UTA srušio u blizini Bilme u sjevernom Nigeru 1989. godine, kojom prilikom je poginulo svih 170 ljudi u avionu, nakon eksplozije bombe u koferu.

Odlikovan je zato što je obezbijedio mjesto nesreće, piše Rojters.

Takođe je služio kao šef bataljona u Agadezu i vodio je vojne operacije u pustinji Nigera protiv krijumčarenja droge.

U obraćanju na državnoj televiziji Tiani je zamolio "tehničke i finansijske partnere i prijatelje Nigera da razumiju specifičnu situaciju te zemlje i pruže svu neophodnu podršku kako bi joj pomogli da prevaziđe izazove sa kojima se suočava".

Ponavljajući da su vojnici preuzeli vlast zbog pogoršanja bezbjednosti u zemlji, Tiani je rekao: "Ne možemo da nastavimo sa istim pristupima koji su do sada predlagani, jer rizikujemo da budemo svjedoci postepenog i neizbježnog nestanka naše nacije".

Bonus video: