Izgubljenost Mekonelija i spoticanja Bajdena ukazuju na poodmaklu starost američkih lidera

Ankete Rojtersa pokazala je da mnogi Amerikanci misle da ni Bajden, ali ni Tramp ne bi trebalo da se kandiduju na predsjedničkim izborima zbog godina

37727 pregleda 14 komentar(a)
Mekonel i Bajden, Foto: Reuters
Mekonel i Bajden, Foto: Reuters

Neobjašnjiva tišina i pogled u prazno 81-godišnjeg čelnika republikanaca u Senatu Miča Mekonelija tokom konferencije za medije u Kongresu posljednji je pokazatelj da na najmoćnijim funkcijama u Sjedinjenim Državama često sjede političari puno stariji od onih u drugim demokratijama.

Predsjednik SAD Džozef Bajden (80) je najstariji predsjednik koji je ikada služio u Bijeloj kući i skoro dvije decenije stariji od prosjeka godina svjetskih lidera širom svijeta - 62, pokazalo je istraživanje centra Pju, prenosi agencija Rojters.

Iako je Bajden mlađi od 89-godišnjeg predsjednika Kameruna Pola Bije, najstarijeg šefa države na svijetu, mogao bi da bude djed čileanskom predsjedniku Gabrijelu Boriću ili bivšoj premijerki Finske Sani Marin, koja je prošlog mjeseca podnijela ostavku - oboje imaju 37 godina. Ipak, Bajden je po godinama mlađi od nekih članova američkog Kongresa.

Mekonel (81) je prestao da govori usred rečenice na konferenciji za novinare na Kapitol Hilu u srijedu i stajao je nijem 21 sekundu dok ga nisu odveli od novinara, da bi se kasnije vratio i rekao 'Dobro sam'.

Taj trenutak je, piše Rojters, izazvao zabrinutost za njegovu mentalnu sposobnost, posebno nakon što je hospitalizovan i liječen od potresa mozga nakon pada u martu.

Iz kancelarije Mekonela saopšteno je danas da on planira da odsluži pun mandat, koji će trajati do 2026. godine, kada će napuniti 84 godine.

Republikanski senator Čak Grasli iz Ajove (89), demokratska senatorka Dajan Fajnštajn iz Kalifornije (89) i senator Vermonta Berni Sanders (81) stariji su od Mekonela.

Mnogi poslanici u Kongresu su u 70-im godinama, a prosječna starost Senata je 65,3 godine, pokazala je računica veb stranice 538, koja se fokusira na analizu istraživanja javnog mnjenja, politiku, ekonomiju u SAD. Prema istim podacima prosječna starosna dob građana SAD je 38,8 godina.

Bajdenove poodmakle godine pokrenule su pitanja da li bi trebalo da se kandiduje za drugi mandat. Predsjednik se, navodi Rojters, u junu na sceni spotakao o vreću pijeska, hoda opreznim korakom i sklon je verbalnim lapsusima.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

On bi mogao da se suoči sa Donaldom Trampom (77) kao republikanskim kandidatom na izborima 2024. godine.

Ankete Rojtersa pokazuju da mnogi Amerikanci misle da nijedan od njih ne bi trebao da se kandiduje zbog godina.

Upitana o Bajdenovim godinama, Bijela kuća ukazuje na dostignuća, uključujući predsjedničke izbore 2020. godine, pomaganje demokratama da izbjegnu poraze na izborima 2022. i dobijanje niza zakona kroz Kongres kao predsjednik.

Bajden se ne nalazi u prvih 10 najstarijih svjetskih lidera koji obavljaju funkciju, koju pored Bije predvodi Mahmud Abas, predsjednik palestinskih vlasti, sa 87 godina.

Bonus video: