Oficiri vojske Nigera proglasili Tiania za predsjednika države

"Predsjednik Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine (CNSP) novi je šef države. Predstavlja državu Niger u međunarodnim odnosima", rekao je oficir

2899 pregleda 3 komentar(a)
Nacionalna skupština u glavnom gradu Nijameju, Niger, Foto: REUTERS
Nacionalna skupština u glavnom gradu Nijameju, Niger, Foto: REUTERS

Oficiri vojske Nigera proglasili su generala Abdurahmana Tiania za novog šefa države.

"Ustav je suspendovan, a vlada raspuštena", objavila je na državnoj televiziji grupa vojnika.

Pripadnik grupe oficira vojske Nigera tokom obraćanja na državnoj televiziji rekao je da je Abduraman Tiani, šef predsjedničke garde, novi predsjednik države, prenosi Rojters.

"Predsjednik Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine (CNSP) novi je šef države. Predstavlja državu Niger u međunarodnim odnosima", rekao je oficir.

On je kazao da je ustav suspendovan, vlada raspuštena, kao i da će CNSP vršiti svu zakonodavnu i izvršnu vlast.

Tiani je prethodno kritikovao nedostatak "istinske saradnje“ sa vojnim vladama u Maliju i Burkini Faso u borbi protiv pobunjenika, ističući da su se vojnici odlučili na puč kako bi sačuvali nacionalnu bezbjednost.

Predsjednička garda je ranije ove nedjelje zatvorila Mohemeda Bazuma u predsjedničkoj palati, a zatim objavila da je zbačen zbog lošeg vođenja države i pogoršanja opšte bezbjednosti.

U međuvremenu, oglasio se na društvenim mrežama i Bazum, poručivši da će se svi građani koji vole demokratiju pobrinuti za to da teško stečena dostignuća budu sačuvana.

"Teško stečena dostignuća biće sačuvana. Svi Nigerci koji vole demokratiju i slobodu pobrinuće se za to", napisao je Bazum.

Vojska u zapadnoafričkoj državi Nigeru u četvrtak je na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar.

Saopštili su da su raspustili ustav, suspendovali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazuma i vrate se u kasarne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsejdnika, a Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili pobunu i naveli da zabrinuto prate događaje.

Bonus video: