Referendum o ukidanju ograničenja predsjedničkog mandata dijeli Centralnoafričku Republiku

Predložene izmjene bi takođe ukinule mogućnost da o odlukama izvršne vlasti raspravlja zakonodavna vlast i omogućilo bi glasanje Centralnoafrikancima sa dvojnim državljanstvom

7576 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centralnoafrička Republika izašla je na birališta u nedjelju na dugo očekivano glasanje o novom ustavu koji bi uklonio ograničenja predsjedničkog mandata.

Predsjednik Faustin Arhanž Tuadera želi da produži predsjednički mandat sa pet na sedam godina i ukloni prethodno ograničenje na dva mandata, što mu omogućava da se ponovo kandiduje 2025. godine.

Novi ustav bi zamijenio ustav usvojen na inauguraciji Touadere 2016. godine, kada je zemlja bila u građanskom ratu i 80 odsto teritorije nije bilo pod državnom kontrolom. Ako novi ustav bude usvojen, on bi mogao da učvrsti moć vladajuće stranke na neodređeno vrijeme, kažu analitičari.

"Ovaj referendum u suštini potvrđuje strahovanje od pomjeranja ka autoritarnosti" u Centralnoafričkoj Republici, rekla je Enrika Piko, direktorka projekta za Centralnu Afriku u Međunarodnoj kriznoj grupi. Novi ustav bi oslabio kontrolu opozicionih stranaka nad izvršnom vlašću, zatvarajući prostor za građane Centralnoafričke Republike da učestvuju u demokratskom donošenju odluka, rekla je ona.

Predložene izmjene bi takođe ukinule mogućnost da o odlukama izvršne vlasti raspravlja zakonodavna vlast i omogućilo bi glasanje Centralnoafrikancima sa dvojnim državljanstvom.

Ta zemlja bogata rudama, ali osiromašena, u unutrašnjim je sukobima od 2013. godine, kada su pretežno muslimanski pobunjenici Seleka preuzeli vlast i otjerali tadašnjeg predsjednika Fransoa Bozizea. Uglavnom hrišćanske milicije su kasnije uzvratile, ubijajući i ljude na ulicama. Ujedinjene nacije, koje tamo imaju mirovnu misiju, procjenjuju da su u borbama poginule hiljade i raseljeno preko milion ljudi, jedna petina stanovništva.

Kada je Tuadera pobedio na reizboru 2020. godine, jedva trećina Centralnoafrikanaca je izašla na birališta, uglavnom zbog prijetnji pobunjeničkih grupa nasiljem. Tuaderina vlada se oslanjala na podršku mirovnih snaga UN-a, vojnika iz susjedne Ruande i ruskih plaćenika iz grupe "Vagner" da bi spriječila pobunjenike u glavnom gradu Bangiju.

"Sada kada je mir... došlo je vrijeme da preduzmemo akciju", rekao je Fidel Guanđika, predsjednički savjetnik.

Opozicione grupe optužuju vladajuću stranku da je nacrt novog ustava prekasno stavio na raspolaganje javnosti da bi ljudi mogli odlučiiti na osnovu informacija, do čega je došlo tek manje od tri nedjelje prije referenduma, rekao je Piko.

Opozicija je pozvala građane da glasaju protiv predloženog ustava ili da se uzdrže od referenduma.

"Tuadera želi da sebe vidi kao cara i želi da od naše zemlje napravi ono što želi, a ne ono što žele Centralnoafrikanci", rekao je bivši premijer Nikolas Tiangaje.

Očekuje se da će preliminarni rezultati referenduma biti objavljeni za nešto više od nedjelju dana, a Ustavni sud će ih ovjeriti krajem avgusta.

Bonus video: