Izrael drži u administrativnom pritvoru više od 1.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca

Pritvorenici, među kojima je 99 odsto Palestinaca, se drže u takozvanom administrativnom pritvoru, a optužbe protiv njih izraelske vlasti drže u tajnosti.

9937 pregleda 58 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael drži u pritvoru bez podizanja optužnice i suđenja više od 1.200 ljudi, najviše za poslednje tri decenije, a gotovo svi su Palestinci, saopštila je danas izraelska organizacija za ljudska prava Hamoked.

Pritvorenici, među kojima je 99 odsto Palestinaca, se drže u takozvanom administrativnom pritvoru, a optužbe protiv njih izraelske vlasti drže u tajnosti.

Pritvor može da traje nekoliko meseci do nekoliko godina i vlasti ga često produžavaju iz nepoznatih razloga, rekla je Džesika Montel, izvršni direktor organizacije Hamoked koja je objavila podatke.

Hamoked navodi da je gotovo nemoguće da se pritvorenici brane.

"Ukupan broj je nečuven", rekla je Montel i dodala da se radi o ilegalnoj praksi te da bi pritvorenicima trebalo omogućiti fer suđenje ili ih osloboditi.

Izraelske vlasti mogu administrativni pritvor neograničeno produžavati.

I mada se određuje da pritvor traje tri ili šest mjeseci administrativni pritvorenici u Izraelu provedu u prosjeku jednu godinu iza rešetaka.

Izrael tvrdi da je ta kontroverzna taktika neophodna kako bi se zaustavili opasni ekstremisti i izbjeglo otkrivanje inkriminušućeg materijala iz bezbjednosnih razloga.

Palestinske organizacije za ljudska prava kažu da se tako onemogućava sudski proces i da se takva mjera zlouptrebljava.

Broj ljudi u adminstrativnom pritvoru se više nego udvostručio od početka prošle godine kada je Izrael započeo racije u palestinskim gradovima i selima na Zapadnoj obali posle niza palestinskih napada.

Četvrtina svih Palestinaca u izraelskim zatvorima su sada administrativni pritvorenici.

U administrativni pritvor se vrlo rijetko stavljaju Jevreji i Izraelci, ali i njihov broj raste.

Do marta je u administrativnom pritvoru bilo 14 Izraelaca.

Većina su međutim palestinski građani Izraela, a nekoliko njih su Jevreji osumnjičeni za nasilje protiv Palestinaca tokom divljanja na Zapadnoj obali.

Izrael objašnjava da akcije na okupiranim teritorijama imaju za cilj da zaustave nove napade ekstremista.

Za proteklih godinu i po dana zabilježeno je jedno od najgorih krvoprolića na Zapadnoj obali u gotovo dvije decenije.

Više od 160 Palestinaca ubijeno je u sukobima ove godine po podacima AP-a.

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela Itamar Ben-Gvir koji živi na Zapadnoj obali pristalica je oštrijih mjera protiv Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Bonus video: