Zapadnoafrički blok šalje delegaciju u Niger da pregovara sa vođama državnog udara

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) uvela je sankcije Nigeru i zaprijetila da će odobriti upotrebu sile ako vođe državnog udara ne vrate izabranog predsjednika Mohameda Bazuma u ​​roku od nedjelju dana od prošle nedjelje.

4456 pregleda 2 komentar(a)
Vođe državnog udara u Nigeru, Foto: Reuters
Vođe državnog udara u Nigeru, Foto: Reuters

Zapadnoafrički regionalni blok ECOVAS poslao je danas delegaciju u Niger da pregovara sa vojnim oficirima koji su preuzeli vlast u puču prošle nedjelje, nadajući se da će pronaći diplomatsko rješenje prije nego što moraju da odluče da li će intervenisati ili ne, prenosi agencija Rojters.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) uvela je sankcije Nigeru i zaprijetila da će odobriti upotrebu sile ako vođe državnog udara ne vrate izabranog predsjednika Mohameda Bazuma u ​​roku od nedjelju dana od prošle nedjelje.

"Vojna opcija je posljednja opcija na stolu, posljednje sredstvo, ali moramo da se pripremimo za eventualni slučaj“, rekao je Abdel-Fatau Musah, komesar EKOVAS za politička pitanja, mir i bezbjednost.

"Postoji potreba da se pokaže da ne možemo samo da lajemo, već možemo i da grizemo“, rekao je on novinarima, dok su regionalni šefovi odbrane započeli dvodnevni sastanak u nigerijskoj prestonici Abudži.

ECOVAS se borio da obuzda demokratsko nazadovanje u zapadnoj Africi i obećao je da se državni udari više neće tolerisati nakon vojnih preuzimanja vlasti u državama članicama Mali, Burkina Faso i Gvineja i pokušaja državnog udara u Gvineji Bisao u poslednje dvije godine.

Regionalni blok od 15 zemalja zauzeo je najtežu liniju do sada prema Nigeru, što je navelo Mali i Burkinu Faso, kojima takođe vladaju hunte, da kažu da bi se svaka vojna intervencija u Nigeru takođe smatrala objavom rata njima.

Delegaciju ECOVAS-a u Nigeru predvodi bivši nigerijski vojni vođa Abdulsalami Abubakar, koji je stigao u srijedu da započne pregovore sa huntom. Abubakar, penzionisani vojni general, služio je kao šef države Nigerije godinu dana prije nego što je održao izbore i vratio vlast civilima 1999. godine.

"Zadatak obnavljanja demokratske uprave u Nigeru je prepun potencijalnih prepreka i komplikacija“, rekao je general Kristofer Musa, načelnik nigerijske odbrane i predsjedavajući šefova odbrane ECOVAS.

"Naše odluke će poslati snažnu poruku o našoj posvećenosti demokratiji, našoj netrpeljivosti prema neustavnim promijenama vlasti i našoj posvećenosti regionalnoj stabilnosti“, rekao je on na sastanku u Abudži.

Huntu u Nigeru predvodi bivši šef Bazumove predsjedničke garde, general Abdurahman Tiani, koji je zatvorio Bazuma u ​​svojoj palati prošle srijede, a kasnije se proglasio šefom države. Niger je ključni zapadni saveznik u borbi protiv islamističkih pobunjenika, a državni udar su osudile strane sile koje se plaše da bi to moglo dozvoliti militantima da se usvoje.

"Velika Britanija pozdravlja akcije ECOVAS-a i (one) su zaista odlučne akcije sa snažnom posvećenošću demokratiji“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli nakon sastanka sa nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom u srijedu.

Bonus video: