Ukrajinski mirovni razgovori u Džedi - učešće Kine mali korak naprijed

Pokušaj Ukrajine da u Saudijskoj Arabiji pridobije podršku desetina zemalja koje su ostale po strani tokom rata, početak je šire kampanje koja bi u narednim mjesecima trebalo da ojača diplomatsku poziciju Kijeva za izolaciju i slabljenje Rusije

4677 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak u Džedi, Saudijska Arabija, Foto: REUTERS
Sastanak u Džedi, Saudijska Arabija, Foto: REUTERS

Razgovori o ratu u Ukrajini, u okviru šire diplomatske kampanje Kijeva za jačanje svoje pozicije na međunarodnoj sceni i izolaciju Rusije, donijeli su pomak učešćem Kine i smanjivanjem razlika između Ukrajine i velikih zemalja u razvoju o pravednim uslovima za okončanje rata, pišu svjetski mediji.

BRIKS bez Rusije na ukrajinskom skupu

Saudijska Arabija je u subotu, 5. avgusta, bila domaćin razgovora o ukrajinskom ratu, za koje je Kijev predvidio da "neće biti laki" s obzirom na širok spektar zemalja koje su učestvovale, ukazuje Agencija Frans pres (Agence France-Presse), piše Radio Slobodna Evropa.

Sastanak u organizaciji Ukrajine, na kojem su učestvovali predstavnici skoro 40 zemalja, ali ne i Rusije, završen je u subotu uveče posle duge diskusije iza zatvorenih vrata, rekli su učesnici.

Organizatori su uspjeli da na sastanku okupe predstavnike četiri članice uticajnog bloka BRIKS-a u kojem su pored Rusije: Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika.

Kako se i očekivalo, na kraju sastanka u Džedi nije objavljena završna deklaracija.

Uoči skupa šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da razgovori neće biti laki ali da je istina na strani Ukrajine.

"Naš zadatak je da ujedinimo cijeli svijet oko Ukrajine", rekao je Jermak.

Diplomatska inicijativa Kijeva

Pokušaj Ukrajine da u Saudijskoj Arabiji pridobije podršku desetina zemalja koje su ostale po strani tokom rata, početak je šire kampanje koja bi u narednim mjesecima trebalo da ojača diplomatsku poziciju Kijeva za izolaciju i slabljenje Rusije, piše Njujork tajms.

Na poziv Ukrajine i Saudijske Arabije, skupu u Džedi značajni učesnici pored SAD, evropskih zemalja, zemalja BRIKS-a bez Rusije bili su i neke od naftom bogatih zalivskih zemalja koje su tokom rata pokušavale da održe dobre odnose i s Ukrajinom i s Rusijom.

Čini se, ocjenjuje list, da mnoge zemlje koje su proglasile neutralnost vjerovatno neće promijeniti svoje stavove i neke načelno odbacuju sam koncept biranja strana, predstavljajući rat kao sukob supersila u kojem ne žele da učestvuju.

"Ovo nije samo sukob između Rusije i Ukrajine", rekao je šef brazilske delegacije i savjetnik brazilskog predsjednika za spoljnu politiku Selso Amorim (Celso). "Ovo je takođe poglavlje u dugogodišnjem rivalstvu Rusije i Zapada", rekao je on.

Sastanak je, kako ističe Njujork tajms, početna tačka diplomatske kampanje Kijeva u narednim mjesecima, koja je počela u srijedu, 2. avgusta, kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao ambasadore zemlje na hitnu sjednicu o strategiji kako da se poruka te zemlje prenese svijetu.

Godišnje zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru će donijeti novu priliku Ukrajini, a Kijev takođe planira samit kasnije tokom jeseni da se učvrsti podrška formuli u 10 tačaka za koju se nada da će biti okosnica svakog budućeg rješenja.

Za Ukrajinu je skup u Saudijskoj Arabiji održan u ključnom trenutku, ističe list. Dok bijesne bitke na prvim linijama fronta, Zelenski je svojim diplomatama poručio da će stvari postati još teže pošto će se u narednim mjesecima vjerovatno povećati pritisak da se pronađe pregovarački put ka miru.

Ukrajina se, prema ocjeni Njujork tajmsa, suočava s dvostrukim izazovom dok kreće u diplomatsku kampanju. Kijev treba da zadrži čvrstu podršku zapadnih saveznika dok vodi iscrpljujuću, krvavu i skupu kontraofanzivu koja je u poslednja dva mjeseca donijela neke dobitke, ali bez velikog proboja. Ali takođe treba da proširi tu podršku privlačenjem drugih zemalja, što neće biti lako, djelom i zato što Ukrajina i njene zapadne pristalice vode intenzivnu borbu s Rusijom za pridobijanje tih zemalja.

Smanjivanje razlika

Učešćem Kine na samitu u Saudijskoj Arabiji, mirovni razgovori o Ukrajini su napravili mali korak napred, ocjenjuje Volstrit džurnal, ističući da je na sastanku sužen jaz između Ukrajine i velikih zemalja u razvoju o pravednim uslovima za okončanje rata.

Posle završetka razgovora u Džedi, diplomate su rekle da postoji široko prihvatanje da bi centralna načela međunarodnog prava, poput poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, trebalo da budu u središtu budućih mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije.

Postoji i dogovor o daljem radu na globalnom uticaju rata i izgleda da je većina zemalja koje su učestvovale, uključujući Kinu, voljna da se ponovo sastanu u sadašnjem formatu, rekli su izvori upoznati s razgovorima iza zatvorenih vrata.

Razgovori u Džedi, za koje su američki i evropski zvaničnici naglasili da nisu pregovori o okončanju sukoba, uslijedili su posle početnih razgovora u Kopenhagenu u junu. Mjesto održavanja, kako navodi Volstrit džurnal, ima važnu simboliku, pošto su se Ukrajina, SAD i Evropa zalagale za jačanje podrške Kijevu na globalnom jugu. Zapadne diplomate su rekle da je saudijska kraljevina odabrana za domaćina djelimično u nadi da će ubijediti Kinu da učestvuje, pošto Rijad i Peking održavaju bliske veze.

Mnoge zapadne zemlje su duboko skeptične da je ruski predsjednik Vladimir Putin zainteresovan za nastavak mirovnih pregovora ove godine, budući da Rusija nije pokazala znake odustajanja od maksimalističkih zahtjeva kao što je priznanje njene aneksije ukrajinske teritorije, uključujući oblasti Ukrajine koje njena vojska ne kontroliše.

Najveća razlika između sastanaka u Kopenhagenu i Džedi bila je prisustvo – više nego dvostruko više zemalja je prisustvovalo razgovorima u subotu. Najvažnije, podvlači američki list, jeste prisustvo Kine, koja nije poslala predstavnika u Kopenhagen iako je bila pozvana. Zapadne diplomate su rekle da je Peking igrao generalno konstruktivnu ulogu u razgovorima u Saudijskoj Arabiji.

Tokom razgovora, Kina je predstavila plan od 12 tačaka za prekid vatre i mirovne pregovore za okončanje rata, koji je prvi put objavila u februaru. Evropske diplomate su ga odbacile uz upozorenje da bi bezuslovni prekid vatre mogao jednostavno da stvori zamrznuti konflikt i omogući Rusiji da konsoliduje svoju kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Diplomate su takođe rekle da su se neke od razlika koje su se pojavile u Kopenhagenu smanjile. Ukrajina je u tim razgovorima tražila da velike zemlje u razvoju prihvate mirovni plan Zelenskog, u čijem središtu je zahtjev da mir počne tek kada se ruske snage potpuno povuku i nekoliko zemalja u razvoju je reklo da to neće učiniti.

U Džedi, Ukrajina i glavne zemlje u razvoju izgledale su spremnije da traže konsenzus. Visoki evropski zvaničnik rekao je da Ukrajina nije ponovo insistirala na prihvatanju njenog mirovnog plana, a da druge zemlje nisu insistirale da Kijev odustane od njega. Niti je bilo sukoba oko ukrajinskog zahtjeva za povlačenjem ruskih trupa. Ukrajina nije insistirala na tome, reklo je dvoje diplomata, niti su to zemlje u razvoju osporavale.

Saudijska diplomatija i Kina

Zapadni zvaničnici i analitičari rekli su da je saudijska diplomatija bila važna u obezbjeđivanju prisustva Kine na pregovorima, ističe Rojters.

Pod de fakto vladarom, prijestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, Saudijska Arabija traži veću ulogu na svjetskoj sceni i nastoji da proširi veze s velikim silama mimo svojih odnosa sa SAD.

Rijad je poslednjih godina sarađivao s Moskvom po pitanju tržišta nafte, a zajedno s Turskom je pomogao u posredovanju u razmjeni zarobljenika između Ukrajine i Rusije prošle godine. Zelenski je prošle godine prisustvovao samitu Arapske lige u Saudijskoj Arabiji kada je Bin Salman izrazio spremnost da pomogne u posredovanju u ratu.

Saudijska Arabija je takođe izgradila bliži odnos s Kinom tokom protekle godine. Kineski predsjednik Si Đinping posjetio je Rijad u decembru i Saudijska Arabija je izrazila želju da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju koju predvodi Kina.

Peking je takođe u martu posredovao u obnavljanju veza između Saudijske Arabije i njenog najvećeg regionalnog neprijatelja Irana.

Kristijan Kouts Ulrihsen, saradnik za Bliski istok na Institutu Bejker Univerziteta Rajs, rekao je da je prisustvo Kine na skupu u Džedi poslalo signal podrške diplomatiji Saudijske Arabije koja se nadovezala na druge oblasti kinesko-saudijske saradnje.

S druge strane, direktor programa za Kini u Stimson centru u Vašingtonu, Jun Sun rekao je da učešće Kine ne znači da će ona na kraju pristati na rezultate koje traže Ukrajina i njeni saveznici. "Učešće na sastanku samo sugeriše spremnost da se sluša i razgovara. To nikako ne sugeriše da Kina na kraju mora da pristane na bilo šta", rekao je Sun.

Bonus video: