Bivši pakistanski premijer Imran Kan poslat u skromni, udaljeni zatvor

To je dramatičan pad od luksuznog načina života sa kojim se Kan, harizmatični igrač kriketa koji je postao političar, povezivao u Pakistanu i inostranstvu kao sportska ikona i nacionalni heroj.

5559 pregleda 0 komentar(a)
Kan, Foto: Shutterstock
Kan, Foto: Shutterstock

Zatvor koji je vlada odabrala za pritvor bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, osuđenog za korupciju, je skroman i udaljen objekat u kojem su smiješteni okoreli kriminalci i nema objekte na koje politički zatvorenici imaju pravo, rekli su u ponedeljak njegova stranka i advokati, prenosi agencija Rojters.

To je dramatičan pad od luksuznog načina života sa kojim se Kan, harizmatični igrač kriketa koji je postao političar, povezivao u Pakistanu i inostranstvu kao sportska ikona i nacionalni heroj.

Nakon što je osuđen u subotu, Kan je trebalo da bude poslat u zatvor Adijala u Ravalpindiju prema nalogu za hapšenje u koji je Rojters imao uvid, ali je umesto toga prebačen u Okružni zatvor Atok, oko 80 kilometara zapadno od Islamabada.

"Osjeća da je namjerno doveden u ovaj zatvor jer ovdje nema objekata 'A-klase' ili 'B-klase'", rekao je jedan od Kanovih advokata Namim Pandžuta poslije sastanka sa njim u ponedeljak, misleći na višu klasu, ćelije koje imaju više objekata za zatvorenike.

Atok zatvor, osnovan 1905. tokom britanske kolonijalne vladavine potkontinentom, pokriva 67 hektara, sa izgrađenom strukturom od 17 hektara, navodi se na veb stranici ustanove.

Prenaseljen je, u njemu se nalazi više od 800 zatvorenika u poređenju sa odobrenim smještajem od oko 530, navodi se na veb stranici vlade. Zatvor Atok nije taka visoke klase kao drugi veći zatvori kao što je zatvor Adiala, gdje je nekoliko bivših premijera držano u 76-godišnjoj istoriji Pakistana u kojoj nijedan izabrani premijer nije završio pun mandat.

Pandžuta je rekao da je Kan držan u tijesnoj ćeliji, ali Gulzar But, bivši zatvorenik koji je služio u Atoku, rekao je za Rojters da su ćelije u zatvoru modifikovane posljednjih godina tako da sve imaju iste dimenzije (3x3.7 metara) veličine. Iako je zatvor skroman, zvaničnici i svjedoci kažu da je obezbjeđenje zatvora pojačano otkako je Kan tamo premiješten.

Iznutra, Kanovi advokati kažu da se suočava sa uslovima testiranja.

"To je mala prostorija koja ima otvoreni toalet u kojem je rekao da ima muva danju i insekata noću", rekao je Pandžuta. On je rekao da nema klima uređaja u oblasti poznatoj po visokim temperaturama i vlazi tokom ljetnjih i monsunskih mjeseci, dodajući da je Kan svoje vrijeme provodio u molitvi i čitanju Kurana - muslimanske svete knjige.

Kan, dodao je advokat, nema pristup televiziji, na šta njegovi advokati kažu da ima pravo s obzirom da je bivši premijer. Dobijao je osnovnu zatvorsku hranu, uključujući sočivo i hljeb, rekao je Pandžuta.

Ministar informisanja Pendžaba, koji kontroliše zatvor, i načelnik zatvora nisu odgovorili na zahtjeve da komentarišu navode advokata. To je iznenadni pad za 70-godišnjeg Kana, koji je odrastao u imućnoj porodici u Lahoreu, drugom po veličini gradu u Pakistanu, studirao na Univerzitetu u Oksfordu, a kasnije je stekao reputaciju plejboja u Londonu kasnih 1970-ih kada njegov kriket karijera je cvijetala.

Kan ima dvije kuće u Pakistanu - jednu je prostranu vilu na vrhu brda u Islamabadu i drugu luksuznu kuću u najbogatijem dijelu Lahorea.

Osuđen je za zloupotrebu premijerskog položaja u periodu od 2018. do 2022. za kupovinu i prodaju poklona u državnom vlasništvu koji su primljeni tokom posjeta inostranstvu i vrijedni su više od 140 miliona pakistanskih rupija (490.000 dolara).

But, bivši zatvorenik, rekao je da su zatvorenici kategorisani u A, B ili C kategoriju u zatvoru. Ako bi se neki zatvorenik smatrao važnim, pokrajinske vlasti su mogle poslati uputstva zatvorskoj upravi.

"Nadzornik bi tada dao zatvoreniku posebnu ćeliju, dozvolio njegovoj porodici da mu obezbjedi hranu, odredio nenaoružane čuvare radi njegove bezbjednosti i obezbjedio mu nekoliko zatvorenika sa dobrim dosijeom da ga opslužuju... Uglavnom, istaknuti ljudi dobijaju B klasu “, rekao je But.

Zatvorenik takođe može, na poseban zahtjev, da o svom trošku, po odobrenju pokrajinskih vlasti, ugradi klima-uređaj u ćeliju, a takođe bi morao sam da snosi račun za struju, dodao je But.

Kanov pravni tim saopštio je da apliciraju za bolje uslove za bivšeg premijera.

Bonus video: