Zadat „ogroman udarac” Rusiji

Šef kabineta predsjednika Ukrajine o mirovnim pregovorima u Saudijskoj Arabiji

17195 pregleda 7 komentar(a)
Andrij Jermak, Foto: Rojters
Andrij Jermak, Foto: Rojters

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je juče da su razgovori tokom vikenda u Saudijskoj Arabiji o ratu u Ukrajini zadali “ogroman udarac” Rusiji i da su se učesnici složili da održe još jedan sastanak političkih savjetnika za oko šest sedmica.

Više od 40 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, SAD i evropske zemlje, ali ne i Rusiju, učestvovalo je u pregovorima koji se smatraju pokušajem Kijeva da izgradi širu koaliciju sila koja će podržati njenu viziju mira.

“Održaćemo još jedan sastanak u roku od mjesec, mjesec i po dana i krenućemo ka (održavanju) samita”, rekao je novinarima u Kijevu Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski promoviše set od 10 principa za koje Kijev želi da posluže kao osnova za okončanje rata. Principi uključuju povlačenje svih ruskih trupa i vraćanje cjelokupne ukrajinske teritorije pod njenu kontrolu.

Sa samita u Džedi
Sa samita u Džedifoto: Reuters

Jermak je rekao da sve zemlje koje su prisustovale pregovorima u Džedi u potpunosti podržavaju ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet i da se na sastanku razgovaralo samo o mirovnim inicijativama koje je iznijela Ukrajina, prenio je Rojters.

On je priznao da postoji nedostatak saglasnosti između učesnika o nekim tačkama ukrajinske mirovne formule i da je to razlog zašto se samit neće održati do kraja ovog mjeseca. O tim tačkama se još razgovara, rekao je Jermak i dodao da učesnici rade na nacrtu okvirnog dokumenta koji će biti usvojen na budućem mirovnom samitu.

Jermak je takođe rekao da je Rusija uložila napore da poremeti pregovore u Saudijskoj Arabiji, ali nije naveo detalje o tome kako je Moskva to uradila.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru da će Kina zastupati nezavisan i nepristrasan stav o Ukrajini dok nastoji da pronađe političko rješenje za to pitanje.

Vangov komentar je objavljen u jučerašnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u kojem se navodi da će Kina biti „objektivan i racionalan glas“ na svim međunarodnim multilateralnim forumima i „aktivno promovisati mirovne pregovore“.

Bonus video: