Jake borbe u Kartumu, stanovnici bježe

U Umdurmanu, predgrađu blizu Kartuma "projektili padaju na kuće"

4529 pregleda 0 komentar(a)
Eksplozije u Kartumu, Foto: Reuters
Eksplozije u Kartumu, Foto: Reuters

Vazdušni i artiljerijski napadi potresli su danas glavni grad Sudana Kartum, gdje su vojska i paravojne snage koje se bore za vlast naredile evakuaciju jednog kvarta, javili su mještani.

Prema građanima koji su telefonom razgovarali sa agencijom Frans pres iz grada Vad Madanija, na 200 kilometara južno od Kartuma, vatra iz teške artiljerije razmijenjuje se u gusto naseljenim dijelovima glavnog grada.

U Umdurmanu, predgrađu blizu Kartuma "projektili padaju na kuće", rekao je jedan od njih.

U obližnjem kvartu Abu Ruf vojska i paravojne snage naredili su evakuaciju civila i proglasili to zonom operacija, prema navodima lokalnog odbora otpora, jedne od vojnih ćelija koje organizuju uzajamnu pomoć između građana koji su ostali.

U tom kvartu vojska je sprovela vazdušne udare i gađala artiljerijom most Šambat da prekine pristup svojim rivalima Snagama za brzu podršku (RSF) koje ga koriste za snabdjevanje u Bahriju na drugoj strani Nila, rekao je jedan od građana. On je takođe rekao da civili bježe.

"Većina stanovnika Abu Rufa je pobjegla zbog raketnih napada", rekao je drugi očevidac za Frans pres.

U borbama vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom al Burhanom sa paravojnom grupom RSF generala Mohameda Hamdana Dagla, koje su počele 15. aprila, poginulo je više od 3.900 ljudi, po podacima nevladine organizacije Acled, a gotovo četvrt miliona su ili raseljeni ili izbjegli.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 80 odsto bolnica u zemlji ne rade, a one koje rade, su često na meti napada i pljački.

Bonus video: