Francuska demantovala narušavanje vazdušnog prostora Nigera

Otkako je vojska pučem došla na vlast u Nigeru, suspendovani su sporazumi te zemlje o vojnoj saradnji sa Francuskom

2939 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska je danas oštro demantovala optužbe vojnog režima Nigera da su francuske snage narušile vazdušni prostor te zapadnoafričke zemlje u kojoj je izbio puč, i da su „oslobodile teroriste“, to jest pustile islamske ekstremiste iz zatvora.

"Jutrošnji let je odobren i koordinisan sa nigerijskom vojskom“, rekao je izvor francuske vlade agenciji AFP i dodao: „Francuske snage nisu oslobodile nikakve teroriste“.

Prethodno su pučisti u Nigeru saopštili da su „francuske snage poletjele“ danas iz Ndžamene u Čadu „vojnim avionom u 6.01 po lokalnom vremenu“ i da je ova letjelica "namjerno prekinula svaki kontakt sa kontrolom letjenja" na ulazu u nigerski vazdušni prostor "od 6.39 do 11.15 po lokalnom vremenu".

U istom saopštenju, Nacionalni savjet za zaštitu domovine - kako pučisti sebe nazivaju - optužio je Pariz da je „jednostrano pustio na slobodu zatvorenike-teroriste“, pri čemu je riječ „terorista“ upotrijebljena za označavanje naoružanih džihadista.

Podsaharski region Sahel, u kojem se nalazi Niger, već duže vrijeme je pohođen aktivnostima islamskih ekstremističkih grupacija kao što su Al Kaida i Islamska država.

Otkako je vojska pučem došla na vlast u Nigeru, suspendovani su sporazumi te zemlje o vojnoj saradnji sa Francuskom.

Francuska u Nigeru ima 1.500 vojnika radi borbe protiv džihadista. Ona ima baze u nekoliko susjednih država.

Bonus video: