Dejvid Vajs postao specijalni tužilac u postupku protiv sina predsjednika SAD Hantera Bajdena

Ovo je posljednji, dramatični obrt u već podužoj krivičnoj istrazi ponašanja Hantera Bajdena na kojoj insistiraju republikanci u Kongresu SAD, i koja je ostavila uticaja na Bijelu kuću i predsjednika Džozefa Bajdena

5012 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Vajs, Foto: Reuters
Dejvid Vajs, Foto: Reuters

Američki tužilac Dejvid Vajs (David Weiss) koji istražuje slučaj Hantera Bajdena dobio je danas status specijalnog tužioca nakon što su između Ministarstva pravde SAD i sina američkog predsjednika propali pregovori o njegovom priznanju krivice, prenosi Si-En-En (CNN).

Suđenje Hanteru Bajdenu sada je izvjesno, a kako je danas saopštio glavni državni tužilac Merik Garland (Merrick Garland), Vajs je zatražio nova ovlašćenja - i dobio ih - pošto nije postignut sporazum s predsjednikovim sinom u vezi s razrješavanje optužbi u vezi s kršenjem poreskih propisa i posjedovanja oružja.

Garlandova odluka daje Vajsu veću moć nego što je ima tipičan američki tužilac, i ona, po ocjeni CNN-a, vodi Ameriku u neobilježenu teritoriju, budući da sada tri specijalna tužioca u Ministarstvu pravde SAD istražuju trenutnog predsjednika, njegovog sina i neposredno bivšeg predsjednika.

Hanter Bajden
Hanter Bajdenfoto: Reuters

Ovo je posljednji, dramatični obrt u već podužoj krivičnoj istrazi ponašanja Hantera Bajdena na kojoj insistiraju republikanci u Kongresu SAD, i koja je ostavila uticaja na Bijelu kuću i predsjednika Džozefa Bajdena.

Vajsa je na funkciju imenovao bivši predsjednik Donald Tramp, kojem se takođe sudi, i taj postupak vodi specijalni tužilac Džek Smit (Jack Smith).

Činilo se da će istraga protiv Hantera Bajdena biti okončana dogovorom koji je obznanjen u junu. Predsjednikov sin je planirao da prizna krivicu za poreske prestupe a da tužioci odustanu od odvojenog krivičnog gonjenja za posjedovanje oružja, pod uslovom da se on čuva nevolja sa zakonom i prođe test na drogu.

Federalni tužioci su bili pristali i da preporuče uslovnu osudu za Hantera Bajdena, što su republikanci kritikovali, smatrajući da se time predsjednikovom sinu daje povlašćen tretman.

Međutim, prošlog mjeseca došlo je do zapanjujućeg ročišta pred sudom u kojem se ovaj sporazum gotovo raspao zbog primjedbi federalnog sudije Marjelen Norejka da su dva isprepletana priznanja krivica "zbunjujuća", "neiskrena", "atipična" i "bez presedana".

Rezultat je bio Bajdenovo privremeno odustajanje od priznanja, a sudija je naredila Ministartvu pravde i advokatima predsjednikovog sina da pojasne šta su htjeli i odbrane ustavnost postignutog sporazuma.

Nakom svega toga, danas, Vejs je izvijestio Merika Garlanda da su pregovori s Hanterom Bajdenom propali.

Bonus video: