Bivši kontraobavještajni službenik FBI izjasnio se krivim po optužbi za pomaganje ruskom oligarhu

Mekgonigal, koji živi u Njujorku, posebno je optužen na federalnom sudu u Vašingtonu za prikrivanje najmanje 225.000 dolara u gotovini koje je navodno dobio od bivšeg albanskog obavještajnog zvaničnika dok je radio za FBI

12416 pregleda 1 komentar(a)
Čarls Mekgonigal, Foto: Reuters
Čarls Mekgonigal, Foto: Reuters

Bivši kontraobavještajni službenik FBI priznao je krivicu za kršenje sankcija Rusiji pošto što se nakon odlaska u penziju zaposlio kod oligarha kojeg je nekada istraživao.

Pojavivši se se pred saveznim sudijom u Njujorku, Čarls Mekgonigal rekao je da se "duboko kaje" zbog posla koji je 2021. godine obavio za milijardera industrijalca Olega Deripasku.

Mekgonigal je rekao sudiji da je prihvatio preko 17.000 dolara da pomogne Deripaski da prikupi pogrdne informacije o drugom ruskom oligarhu koji je bio poslovni konkurent. Deripaska je pod sankcijama SAD od 2018. godine iz razloga vezanih za rusku okupaciju Krima.

On je takođe pokušao da pomogne Deripaski da bude uklonjen sa liste sankcija, rekla je pomoćnica američkog tužioca Rebeka Del.

On se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru za pranje novca i kršenje Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima. Mogao bi se suočiti sa zatvorom do pet godina. Sudija Dženifer H. Rirden zakazala je izricanje presude za 14. decembar.

Mekgonigal, koji živi u Njujorku, posebno je optužen na federalnom sudu u Vašingtonu za prikrivanje najmanje 225.000 dolara u gotovini koje je navodno dobio od bivšeg albanskog obavještajnog zvaničnika dok je radio za FBI.

Bio je specijalni agent zadužen za kontraobavještajno odjeljenje FBI u Njujorku od 2016. do 2018. godine. Nadzirao je istrage ruskih oligarha, uključujući Deripasku.

Američki okružni sud za okrug Kolumbija kasnije je potvrdio sankcije protiv Deripaske, utvrdivši da postoje dokazi da je djelovao kao agent ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bonus video: