Gvatemala glasa za predsjednika, zabrinutost za integritet izbornog procesa

Autsajder i reformista, Bernardo Arevalo, iznenadio je sve kada je završio drugi u prvom krugu izbora, te će se suočiti sa bivšom prvom damom Gvatemale, Sandrom Tores. Posljednje ankete govore da je Arevalo u značajnoj prednosti

4741 pregleda 0 komentar(a)
Bernardo Arevalo, vodeći kandidat na predsjedničkim izborima, Foto: Reuters
Bernardo Arevalo, vodeći kandidat na predsjedničkim izborima, Foto: Reuters

Narod Gvatemale glasa u nedjelju, 20. avgusta, u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji je obilježilo zastrašivanje iznenađujućeg favorita, koji je zaintrigirao glasače obećanjima da će stati u kraj korupciji.

Napredak ove centralnoameričke zemlje usporava siromaštvo i nasilje, a hiljade građana je napušta svake godine u potrazi za boljim životom, uglavnom odlazeći u Sjedinjene Države.

Autsajder i reformista, Bernardo Arevalo, iznenadio je sve kada je završio drugi u prvom krugu izbora, te će se suočiti sa bivšom prvom damom Gvatemale, Sandrom Tores. Posljednje ankete govore da je Arevalo u značajnoj prednosti.

Oboje su socijaldemokrate, što znači da će Gvatemala imati prvog ljevičarskog vođu nakon više od decenije.

Nakon šokantnog rezultata u prvom krugu, uslijedili su pretresi kancelarija Arevalove partije Semilla, kao i prostorija biračkog odbora, te se se oglasile Ujedinjene nacije, Evropska unija i Organizacija američkih država (OAS), da izraze zabrinutost zbog pokušaja da se potkopa glasački proces.

"Stvarna moć demokratije dolazi od poštovanja volje naroda", naveo je Brajan A. Nikols, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja zapadne hemisfere, na društvenim mrežama u petak.

Nedjelju prije glasanja, generalni sekretar OAS, Luis Almagro, rekao je "nije tajna da smo veoma zabrinuti".

Arevalo, 64-godišnji sociolog, tvrdi da je žrtva "političkog progona od strane korumpiranje manjine koja zna da svakim danom gubi sve više moći".

Nekoliko dana prije glasanja, tužilac Rafael Kurućiće – koji je pod sankcijama Vašingtona zbog korupcije – rekao je da "ne isključuje" nove pretrese i moguća hapšenja nakon izbora.

Pokušaji države da zaštiti korumpiran sistem

Arevalo vodi sa 50 odsto, prema posljednjoj anketi organizacija CID Gallup i Fondacije za slobodu i razvoj, dok Tores ima 32 odsto.

Tores (67) je bivša žena preminulog ljevičarksog predsjednika Alvara Koloma. Ona po četvrti put pokušava da bude izabrana za predsjednicu, te se fokusirala na nasilni kriminal i siromaštvo.

U petak, istakla je da sumnja na objektivnost biračkog odbora, optuživši ga da favorizuje Arevalovu stranku.

Pobjednik će zamijeniti nepopularnog desničarskog predsjednika, Alehandra Đamateija, koji je ustavom ograničen na jedan mandat.

Posmatrači su osudili pokušaje države da zaštiti korumpiran sistem koji pogoduje onima na vlasti, jer je nekoliko tužilaca i novinara pritvoreno ili prisiljeno na egzil pod vlašću Đamateija.

Prvu rundu izbora u junu je obiježila niska izlaznost i više od 17 odsto nevažećih listića.

Gvatemala je među najgorim zemljama u Latinskoj Americi po siromaštvu, pothranjenosti i smrtnosti djece, pokazuju podaci Svjetske banke.

Stopa ubistava je među najvećim na svijetu, a mnoga su povezana sa nasiljem bandi koje se bave trgovinom droge.

Oko 9,4 miliona od 17,6 miliona državljana imaju pravo glasa, kada se birališta otvore u 7 ujutro po lokalnom vremenu. Glasanje će trajati do 18 časova.

Pobjednik će preuzeti vlast 14. januara.

Bonus video: