Ekvador glasao protiv bušenja nafte u Amazonu

Sa preko 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, oko šest od 10 Ekvadoraca odbilo je istraživanje nafte u Bloku 43, koji se nalazi u Jasun

3234 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani i građanke Ekvadora su glasali protiv bušenja nafte u zaštićenom području Amazona, što je važna odluka zbog koje će državna naftna kompanija morati da prekine svoje poslovanje u regionu u kojem žive dva plemena i koji je svjetski centar biodiverziteta.

Nacionalni park Jasuni naseljavaju Tagaeri i Taromenani, koji žive u samoizolaciji.

Godine 1989. proglašen je UNESCO ga je proglasio svjetskim rezervatom biosfere.

Obuhvata površinu od preko milion hektara, može se pohvaliti sa 610 vrsta ptica, 139 vrsta vodozemaca i 121 vrstom gmizavaca. Najmanje tri vrste su endemske, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Sa preko 90 odsto prebrojanih glasačkih listića, oko šest od 10 Ekvadoraca odbilo je istraživanje nafte u Bloku 43, koji se nalazi u Jasuni.

Ishod predstavlja značajan udarac ekvadorskom predsjedniku Giljermu Lasu, koji se zalagao za bušenje nafte, tvrdeći da su njeni prihodi ključni za ekonomiju zemlje.

Državna naftna kompanija Petroecuador moraće da prekine svoje poslovanje u narednim mjesecima.

Referendum je održan uporedo sa predsjedničkim izborima, o kojima će se odlučivati u drugom krugu između ljevičarske kandidatkinje Luise Gonzales i kandidata desnice Danijela Noboe.

Zemlja doživljava politička previranja nakon ubistva jednog od kandidata, Fernanda Viljavisensija.

Bonus video: