Šinavatri osam godina zatvora

Zatvorska kazna pokriva tri različita slučaja - za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito naređenje državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica

48596 pregleda 319 reakcija 23 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Reuters
Šinavatra, Foto: Reuters

Bivši tajlandski premijer, naturalizovani Crnogorac i milijarder Taksin Šinavatra (74) odslužiće ukupno osam godina zatvora, saopštio je Vrhovni sud Tajlanda.

Šinavatra se jutros vratio na Tajland nakon što je u samoizgnanstvu proveo 17 godina.

Zatvorska kazna, prenosi agencija Rojters, pokriva tri različita slučaja za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito naređenje državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica.

On će pomno biti praćen tokom boravka u zatvoru zbog postojećeg zdravstvenog stanja, uključujući probleme sa krvnim pritiskom, plućima, srcem i kičmom, saopštili su zatvorski zvaničnici. Šinavatra će biti zadržan u dijelu zatvora koji ima sopstvenu medicinsku opremu kako bi se osiguralo da dobije blagovremeno liječenje, zbog njegovih poodmaklih godina.

Šinavatra je ranije danas priveden u Vrhovni sud.

Kada je Šinavatra otišao u samonametnuti egzil, suočen sa gomilom optužbi za korupciju nakon svrgavanja u vojnom udaru, napisao je - "Ako budem imao sreće vratiću se i umrijeti na tlu Tajlanda".

Ovaj 74-godišnjak je danas doletio u Bangkok privatnim avionom.

Šinavatra je decenijama bio najistaknutiji političar Tajlanda, koji je zadržao ogroman uticaj uprkos tome što godinama nije bio u zemlji.

"To zatvara ključno poglavlje u politici Tajlanda", rekao je Titinan Pongsudhirak, politikolog sa Univerziteta Čulalongkorn, o Šinavatrinom povratku.

Dodao je da je Šinavatra bio dominantna počitička snaga u posljednje dvije decenije.

Bonus video: