Afrička unija suspedovala Niger

Savjet za mir i bezbjednost Afričke unije saopštio je danas da su konstatovali odluku o aktiviranju pripravnih snaga ECOVAS-a

1379 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Afrička unija suspendovala je Niger iz svih aktivnosti i poručila svojim članicama da izbjegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla da legitimiše vojnu huntu.

Državni udar u Nigeru izazvao je uzbunu među zapadnim saveznicima i demokratskim afričkim državama koje strahuju da bi to moglo da omogući militantnim grupama u regionu Sahela da prošire svoj domet i da Rusiji daju uporište za povećanje svog uticaja, piše Rojters.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS) pokušava da pregovara sa huntom, ali navodi da je spremna da pošalje trupe u Niger kako bi obnovila ustavni poredak, ukoliko diplomatski napori propadnu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Savjet za mir i bezbjednost Afričke unije saopštio je danas da su konstatovali odluku o aktiviranju pripravnih snaga ECOVAS-a.

Savjet je zatražio od Komisije da procijeni ekonomske, socijalne i bezbjednosne implikacije raspoređivanja takvih snaga.

Bonus video: