Šinavatra iz zatvora prebačen u bolnicu

Zatvorska uprava je saopštila da je imao visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, nije mogao da spava i osećao je stezanje u grudima

7408 pregleda 10 komentar(a)
Šinavatra, Foto: Reuters
Šinavatra, Foto: Reuters

Bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra (74) prebačen je iz zatvora u bolnicu jutros, ubrzo po povratku iz izgnanstva i početka služenja kazne od osam godina.

On se juče vratio na Tajland nakon 15 godina boravka u inostranstvu, istog dana kada je njegova stranka Pju Tai, prikupila dovoljno glasova u parlamentu za formiranje nove vlade.

Šinavatra je odmah po povratku u zemlju bio prebačen u zatvor na izdržavanje kazne po nekoliko krivičnih presuda donetih u odsustvu, koje smatra kao politički motivisane.

Zatvorska uprava je saopštila da je imao visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, nije mogao da spava i osećao je stezanje u grudima.

Ljekari su rekli da bi on trebalo da bude prebačen u zatvorsku bolnicu kako bi se spriječili rizici opasni po život jer se smatra rizičnim pacijentom zbog starosti i hroničnih bolesti srca i pluća, visokog krvnog pritiska i problema sa leđima.

Nekoliko sati nakon Šinavatrinog povratka u Tajland, Sreta Tavisin, kandidat stranke Pju Tai je obezbijedio dovoljno glasova u parlamentu da postane premijer, okončavši tako tri mjeseca neizvesnosti nakon izbora održanih u maju.

Pju Tai je stranka koja je povezana sa Šinavatrom, koji je zbačen državnim udarom 2006. godine. To je pokrenulo gotovo dvije decenije duge političke podjele koje su suprotstavile uglavnom siromašnu, ruralnu većinu na sjeveru koja podržava Taksina Šinavatru protiv rojalista, vojske i njihovih pristalica u gradovima.

Spekuliše se da se Šinavatra vratio u nadi da će mu nova njemu bliska vlada smanjiti kaznu, iako je rekao da njegova odluka nema nikakve veze sa uspehom Pju Tai partije i da je spreman da prati pravni proces.

Bonus video: