Kina zabranila morske plodove iz Japana nakon ispuštanja vode iz nuklearke u more

Ispuštanje, za koje se očekuje da će trajati 30 do 40 godina, izazvalo je bijes u susjednim zemljama i zabrinutost među ribarima da će uništiti njihovu industriju jer potrošači izbjegavaju plodove mora koji su ulovljeni u i oko Fukušime

2828 pregleda 0 komentar(a)
Prodavnica morskih plodova u Pekingu, 24 .avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Prodavnica morskih plodova u Pekingu, 24 .avgusta 2023. godine, Foto: Reuters

Kada je Japan počeo da ispušta vodu iz nuklearke koja sadrži radioaktivni tritijum u Pacifik, protesti su počeli u Kini i Južnoj Koreji.

Japan je počeo sa ispuštanjem više od milion tona kontaminirane vode u Tihi okean iz uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči nakon čega je Kina objavila momentalnu opštu zabranu uvoza svih plodova mora iz Japana i izazvao bijes u susjednim zajednicama ribolovaca.

Operater elektrane, Tokyo Electric Power (Tepco), ispumpao je malu količinu vode iz elektrane u četvrtak (24. avgusta), dva dana nakon što je japanska vlada odobrila plan.

Tepco nije identifikovao nikakve abnormalnosti s pumpom za morsku vodu ili okolnim objektima.

Posmatrači agencije za Atomsku kontrolu Ujedinjenih nacija (UN), koja je odobrila plan, trebali su biti na licu mjesta radi postupka, dok radnici Tepca treba da uzmu uzorke vode kasnije u četvrtak tokom dana.

Ispuštanje, za koje se očekuje da će trajati 30 do 40 godina, izazvalo je bijes u susjednim zemljama i zabrinutost među ribarima da će uništiti njihovu industriju jer potrošači izbjegavaju plodove mora koji su ulovljeni u i oko Fukušime.

Kina je u četvrtak kritikovala objavu, karakterišući je kao "krajnje sebičnu i neodgovornu".

"Okean je zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, a nasilno pokretanje ispuštanja nuklearnih otpadnih voda iz Fukušime u okean krajnje je sebičan i neodgovoran čin koji zanemaruje međunarodne javne interese", stoji u saopštenju ministarstvo inostranih poslova Kine.

U četvrtak je južnokorejska policija uhapsila najmanje 14 ljudi koji su ušli u zgradu u kojoj se nalazi japanska ambasada u Seulu tokom protesta protiv ispuštanja radioaktivne vode, rekao je organizator za agenciju Rojters.

Voda će se u početku ispuštati u malim količinama i uz dodatne provjere, rekao je Tepco, a očekuje se da će prvo ispuštanje, ukupno 7.800 kubnih metara, trajati oko 17 dana.

Bonus video: