Šinavatra traži pomilovanje

Najpoznatiji tajlandski političar, trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti i sukoba interesa

2924 pregleda 4 komentar(a)
Šinavatra, Foto: REUTERS
Šinavatra, Foto: REUTERS

Bivši tajlandski premijer i milijarder Taksin Šinavatra podnio je zahtjev za kraljevsko pomilovanje, saopštili su lokalni mediji pozivajući se na ministra pravosuđa.

Šinavatra, najpoznatiji tajlandski političar, trenutno služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe vlasti i sukoba interesa nakon što se prošle sedmice vratio iz petnaestogodišnjeg samonametnutog egzila, piše Radio Slobodna Evropa.

Zahtjev za pomilovanje podnijela je njegova porodica rekao je ministar pravosuđa Wissanu Krea-ngam prema saopštenju lokalnih medija, prenosi Rojters.

Zahtjev za kraljevsko pomilovanje mora se podnijeti preko popravnog odjeljenja ministru pravosuđa. Zatim ga razmatra premijer, koji ga potom mora predati kralju Maha Vajiralongkornu.

Njegov povratak na Tajland podudara se sa pobjedom na parlamentarnim izborima njegovog političkog saveznika Sreta Tavisina.

Tavisin koji je član stranke Pheu Thai koju je osnovao Šnavatra izabran je za premijera.

Šinavatra je došao na vlast 2001. na populističkoj platformi orjentisanoj ka ruralnim Tajlanđanima koje su vladajuće elite dugo zanemarivale.

Uvjerljivom pobjedom se vratio na vlast pet godina kasnije, ali je u septembru 2006., kada je Šinavatra bio u Njujorku, vojska preuzela vlast.

Kasnije je osuđen za zloupotrebu vlasti i otišao je u egzil 2008., a većinu vremena je proveo u Dubaiju.

Iako je pravosnažno osuđen u svojoj zemlji zbog korupcije, dobio pasoš kao počasni građanin Crne Gore 2009. godine.

U egzilu je proveo više od 15 godina zbog presude za više krivičnih djela na Tajlandu.Vlasnik je kompanije "Global TS Montenegro" u Crnoj Gori koja je 2022. godinu završila sa gubitkom.

Bonus video: