Kuba otkrila trgovinu ljudima za ruski rat u Ukrajini

Kubanska vlada je pokrenula krivični postupak protiv onih koji su organizovali trgovinu ljudima, dodaje se.

4152 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kuba je identifikovala navodni lanac trgovine ljudima sa ciljem regrutacije njenih građana da se bore u ratu u Ukrajini na strani Rusije, saopštilo je u ponedeljak, 4. septembra, Ministarstvo spoljnih poslova.

Vlada je radila na razbijanju "mreže trgovine ljudima koja deluje iz Rusije kako bi uključila kubanske građane koji tamo žive, pa čak i neke sa Kube, u vojne snage uključene u vojne operacije u Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi agencija Frans pres (AFP).

Kubanska vlada je pokrenula krivični postupak protiv onih koji su organizovali trgovinu ljudima, dodaje se.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez rekao je u postu na mreži X, nekadašnjem Tviteru, da vlada "djeluje punom snagom zakona" protiv operacija trgovine ljudima.

"Kuba nije dio rata u Ukrajini", saopštilo je ministarstvo, dodajući da će preduzeti mjere protiv bilo koga "ko učestvuje u bilo kom obliku trgovine ljudima u svrhu regrutovanja ili najamništva za kubanske građane da koriste oružje protiv bilo koje zemlje".

Iz Moskve do objavljivanja vijesti nije bilo reakcija.

List iz Majamija America TeVe u petak je objavio ono što je opisao kao svjedočenje dvojice tinejdžera koji su rekli da su bili prevareni da rade zajedno sa ruskom vojskom na gradilištima u Ukrajini.

U video poruci objavljenoj na veb stranici novina, jedan od tinejdžera je pozvao u pomoć da izađe što je prije moguće iz Rusije. America TeVe je saopštio da je video poruka poslata iz autobusa koji ih je prevozio iz Ukrajine u ruski grad Rjazanj zajedno sa ruskim vojnicima.

"Ne možemo da spavamo (jer) svakog trenutka mogu da se vrate i da nam nešto urade", rekao je drugi mladić, koji je tvrdio da je pretučen.

Drugi Kubanac rekao je medijima da je potpisao ugovor sa moskovskim oružanim snagama u nadi da će legalizovati svoj status u Rusiji.

Moskva i Havana su nedavno ojačale odnose, a kubanski predsjednik Migel Dijas-Kanel se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi krajem prošle godine.

U junu je kubanskog ministra odbrane Alvara Lopeza Miera primio ruski kolega Sergej Šugu, podseća AFP.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je postigla neke uspjehe u borbi protiv ruskih snaga na jugu i istoku dok nastavlja sa kontraofanzivom.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Bonus video: