Većina žrtava u svijetu su djeca

Ukrajina je nadmašila Siriju po broju žrtava i ranjenih kasetnom municijom

9481 pregleda 0 komentar(a)
Desetogodišnja Sirijka koja je izgubila ruku od kasetne bombe, Foto: Beta/AP
Desetogodišnja Sirijka koja je izgubila ruku od kasetne bombe, Foto: Beta/AP

Više od 300 ljudi je ubijeno, a više od 600 ranjeno kasetnom municijom u Ukrajini 2022. godine, navodi se u izvještaju Koalicije za kasetnu municiju.

Ukrajina je tako nadmašila Siriju kao zemlja sa najvećim brojem žrtava te vrste oružja, prvi put za deset godina, prenio je AP.

Prema podacima Koalicije, u Siriji je 2022. u napadima kasetnom municijom ili njihovim ostacima ubijeno 15 ljudi, a ranjeno 75 osoba.

Široka ruska upotreba bombi, koje se otvaraju u vazduhu i oslobađaju mnoštvo manjih bombi ili “submunicije”, u invaziji na Ukrajinu i, u manjoj mjeri, njihova upotreba od strane ukrajinskih snaga, doprinijela je tome da 2022. bude najsmrtonosnija godina globalno, prema godišnjem izvještaju koji je juče objavila Koalicija, mreža nevladinih organizacija koje se zalažu za zabranu oružja.

Najsmrtonosniji napad u Ukrajini, prema navodima državnog tužioca, bio je bombaški napad na željezničku stanicu u Kramatorsku u kojem su poginule 53 osobe, a ranjeno 135.

Od ostataka eksplozivnih naprava u Siriji i drugim zemljama na Bliskom istoku godišnje pogine ili se povrijedi više desetina ljudi.

Dugoročna opasnost po civile od takvog oružja ponovo je u fokusu nakon što su SAD u julu najavile da će ga poslati Ukrajini.

Sirijka Rava al Hasan (12) je izgubila oko od kasetne bombe
Sirijka Rava al Hasan (12) je izgubila oko od kasetne bombefoto: Beta/AP

U Iraku, gdje prošle godine nije zabilježen nijedan novi napad kasetnim bombama, poginulo je 15 osoba, a 25 je ranjeno. U Jemenu, gdje takođe nije bilo novih napada, pet osoba je poginulo, a 90 je ranjeno od ostataka eksploziva.

Većina žrtava u svijetu su djeca. Pošto neke bombe podsjećaju na metalne kuglice, djeca ih često uzimaju i igraju se sa njima ne znajući šta je u pitanju.

Oko 124 zemlje pridružile su se konvenciji Ujedinjenih nacija o zabrani kasetne municije. SAD, Rusija, Ukrajina i Sirija su među onima koje se opiru.

Bonus video: