Putinu potrebno oružje, Kim želi vojnu tehnologiju

Američki zvaničnici i mediji tvrde da će lideri Sjeverne Koreje i Rusije na sastanku u Rusiji produbiti saradnju, što se može odraziti na rat u Ukrajini i bezbjednosnu situaciju na Korejskom poluostrvu

22074 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Kim i Putin u Vladivostoku 25. aprila 2019., Foto: Beta/AP
Kim i Putin u Vladivostoku 25. aprila 2019., Foto: Beta/AP

Mogući sastanak između ruskog predsjednika Vladmira Putina i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una naglasio bi jačanje saradnje između dvojice izolovanih lidera koja bi, prema ocjenama analitičara, za posljedicu mogla imati dodatno produbljivanje tenzija na Korejskom poluostrvu i uticati na tok rata u Ukrajini.

Kremlj juče nije želio da komentariše tvrdnje američkih zvaničnika da Kim planira da ovog mjeseca, možda čak sljedeće nedjelje, posjeti Rusiju i u Vladivostoku se sastane s Putinom kako bi razgovarali o snabdijevanju Moskve oružjem za Ukrajinu.

Na pitanje da li može da potvrdi navode o sastanku dvojice lidera, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao: “Ne, ne mogu. Nema šta da se kaže”.

Uprkos odbijanju Kremlja da potvrdi sastanak, analitičari tvrde da susret ne bi bio iznenađujući budući da izolovana Rusija u Sjevernoj Koreji vidi sve veću vrijednost.

Kim i Putin
foto: REUTERS

Moskva i Pjongjang su, kako podsjeća Rojters, demantovali prethodne optužbe Sjedinjenih Država da je Sjeverna Koreja snabdijevala Rusiju oružjem, ali obje zemlje obećavaju da će pojačati saradnju u oblasti odbrane. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji je posjetio Pjongjang u julu i prisustvovao izložbi oružja, uključujući zabranjene balističke rakete, izjavio je u ponedjeljak da se razmatra mogućnost zajedničkih vojnih vježbi.

Za Kim Džong Una posjeta Rusiji, kako bi sa Putinom razgovarao o vojnoj pomoći, mogla bi donijeti dvije stvari koje Pjongjang odavno želi: tehnološku pomoć u vezi s programom oružja, i konačno osjećaj da je potreban jednom važnom susjedu, ocjenjuje “Njujork tajms”. List ističe da potreba Rusije da ostvari nove dobitke u ratu protiv Ukrajine pruža Kimu priliku da se nađe u središtu geopolitičke pažnje - i novi način da iritira SAD, dok se približava Moskvi i Pekingu.

Mada je Rusija dugo bila ključni saveznik izolovanog susjeda, odnosi između dvije zemlje su povremeno bili napeti nakon raspada Sovjetskog Saveza. Sada ih ponovo zbližavaju zajednički interesi i stavovi.

“To je dobitna situacija za obje strane”, kazao je za “Njujork tajms” Li Bjong-čul, ekspert za Sjevernu Koreju sa Kjungam univerziteta u Seulu.

Ukoliko dođe do sastanka ključno pitanje je koliko pomoć Sjeverne Koreje može ubrzati i unaprijediti ruske ratne napore, naročito ako se imaju u vidu ekonomske poteškoće Pjongjanga i hronična nestašica hrane.

Li, međutim, tvrdi da je moguće da Sjeverna Koreja već ima na raspolaganju veliki višak municije budući da nije učestvovala u ratu od 1953. S obzirom na to da je naoružanje Sjeverne Koreje uglavnom zasnovano na sovjetskim sistemima oružja, njeni projektili i municija su u velikoj mjeri kompatibilni sa arsenalom Rusije.

Proteklih nedjelja Kim je posjetio niz fabrika municije pozivajući na povećanje proizvodnje, prenijeli su državni mediji.

Kim i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u Pjongjangu 26. jula 2023.
Kim i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u Pjongjangu 26. jula 2023. foto: Beta/AP

“To je šokantna vijest za SAD i evropske zemlje koje se nadaju skorom okončanju rata u Ukrajini”, kazao je Li za “Američki list”. “Sjevernokorejska municija može doliti ulje na vatru.”

Dogovor sa Rusijom takođe bi mogao dodatno povećati tenzije na Korejskom poluostrvu, pomoći Sjevernoj Koreji da unaprijedi svoj program nuklearnog naoružanja i podstaknuti Južnu Koreju i Japan da ojačaju svoju vojnu saradnju sa SAD, tvrde analitičari.

“Kim Džong Un se pridružuje novoj hladnoratovskoj povorci”, kazao je Sung Ki-jong, analitičar u Institutu za nacionalnu bezbjednosnu strategiju, organizaciji koja se povezuje sa južnokorejskom Nacionalnom obavještajnom službom. “Ovo je za njega idealan trenutak da dobije na važnosti približavanjem Rusiji.”

Moskva trenutno pruža malo ekonomske pomoći ili nema veliki udio u spoljnoj trgovini Pjongjanga: Sjeverna Koreja je u prvih pet mjeseci ove godine iz Rusije uvezla samo 5.380 tona kukuruza i brašna, u poređenju sa 102.000 tona pirinča koliko su uvezli iz Kine.

Međutim, Rusija posjeduje ključne tehnologije koje bi mogle pomoći u razvoju programa oružja Sjeverne Koreje, ističe “Njujork tajms”.

Mada je Sjeverna Koreja lansirala više međukontinentalnih balističkih raketa (ICBM) od 2017. godine, zapadni stručnjaci i dalje smatraju da ta zemlja ne posjeduje tehnologiju potrebnu da njene nuklearne bojeve glave budu dovoljno male i lagane da pređu međukontinentalne razdaljine.

List podsjeća i da je Sjeverna Koreja takođe dva puta pokušala da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit u orbitu od maja, ali su oba pokušaja bila neuspješna. Zemlja takođe pokušava da izgradi svoju prvu podmornicu sa balističkim raketama i vjeruje se da se suočava sa tehničkim preprekama i u tom projektu.

“Ne mislim da bilo kakva ekonomska pomoć od strane Rusije može biti više od simbolične. Ali Sjevernoj Koreji je potrebna ruska tehnološka pomoć. Pet najvažnijih oružanih projekata Sjeverne Koreje bazirani su na originalnoj ruskoj tehnologiji.”

Sastanak sa Putinom bio bi Kimov prvi susret sa stranim liderom od zatvaranja granica Sjeverne Koreje u januaru 2020. Oni su se prvi put sastali u aprilu 2019, dva mjeseca nakon što je Kimova nuklearna diplomatija sa tadašnjim predsjednikom SAD Donaldom Trampom propala, podsjeća agencija Asošiejtid pres.

Iako Kim u poređenju sa svojim ocem više putuje u inostranstvo, njegova putovanja često se drže u tajnosti. Za razliku od oca, koji je navodno izbjegavao letjenje, Kim je koristio svoj lični avion ruske proizvodnje za neka od svojih putovanja, ali američki zvaničnici su za “Njujork tajms” kazali da bi u Rusiju mogao putovati i oklopnim vozom preko kopnene granice između dvije zemlje.

Bonus video: