Male ajkule skoro potopile katamaran u Koralnom moru, mornari spašeni

Australijska uprava za pomorsku bezbjednost koordinisala je spasavanje dvojice ruskih i jednog francuskog mornara nakon što su u srijedu rano ujutru aktivirali signal za hitne slučajeve, 835 kilometara jugoistočno od grada Kernsa u državi Kvinslend

4898 pregleda 0 komentar(a)
detalj sa katamarana, Foto: Reuters
detalj sa katamarana, Foto: Reuters

Tri mornara, putnika oko svijeta, bezbjedno su stigla na kopno u četvrtak nakon što su ajkule umalo potopile njihov katamaran u Koralnom moru, prenosi Glas Amerike.

Oba trupa na naduvavanje na njihovom čamcu dugom devet metara oštećena su u nekoliko napada riba za koje se misli da su takozvane "kukikater" ajkule - male vrste ajkula koja se ne smatra opasnom za ljude.

Na snimcima spasavanja muškaraca iz vazduha vidljiva su velika oštećenja na čamcu, koji je bio skoro potopljen, a prednji dio jednog trupa je potpuno nedostajao.

Australijska uprava za pomorsku bezbjednost koordinisala je spasavanje dvojice ruskih i jednog francuskog mornara nakon što su u srijedu rano ujutru aktivirali signal za hitne slučajeve, 835 kilometara jugoistočno od grada Kernsa u državi Kvinslend.

Njih trojicu je spasao teretni brod pod zastavom Paname, koji ih je u četvrtak iskrcao u luku Mululaba na obali Sanšajn sjeverno od glavnog grada Kvinslenda Brizbejna, saopštile su vlasti.

Spaseni mornar Stanislav Berjozkin rekao je da vjeruje da su ajkule od njihovog čamca pomislile da je kit.

Rekao je da se posada pripremila za ajkule, ali ne za toliki broj.

"Bilo ih je mnogo. Možda 20, možda 30, možda više", rekao je Berjozkin za televiziju Seven njuz.

Koristili su dvoslojni materijal za zaštitu trupa na naduvavanje.

"Ali neke od njih su skakale i glizle iznad dvostrukog materijala", ispričao je mornar.

Bonus video: